Afrika

Rondreis door Oeganda: 7 tips!

Een rondreis door Oeganda, Ja zeker! Het staat inderdaad niet in het afgevinkte reislijstje van je meeste vrienden, maar dat is eigenlijk juist een groot voordeel. Oeganda is onontdekt, puur, veelzijdig en avontuurlijk. Een gedeelte van de toeristen die besluit Oeganda te ontdekken kiest ervoor om dat met een volledig georganiseerde reis te doen. Niets mis mee natuurlijk, maar naar mijn mening is niets zo mooi dan een land te bezoeken met je eigen planning die aan te passen is op wat je tegenkomt. Zo kom je op precies díe plekken waar jij naartoe wil en niet alleen op de door de reisleider uitgekozen toeristische spots. Wij zetten zeven tips voor een reis naar Oeganda voor je op een rij!

1. Ga op safari

De safari’s in Oeganda zijn om meerdere redenen heel bijzonder. Ten eerste is het een onontdekt land en wemelt het dus niet van de toeristen die een leeuw en een gorilla willen zien. Je waant je, een beetje afhankelijk van het seizoen natuurlijk, in je eentje in een groot natuurgebied. Je kunt in Oeganda allerlei dieren spotten in de heuvelachtige savannes, en zelfs de gehele Big Five is mogelijk om tegen te komen. Ergens in die droge vlaktes kan zomaar een leeuw, luipaard of buffel tevoorschijn komen. Om nog niet te spreken over de tientallen andere diersoorten die er leven.

2. Bekijk de Sipi Falls

Deze hoge waterval is niet alleen mooi om te bewonderen, ook de reis ernaartoe maakt het bezoek bijzonder. Na een lange hike door dichte bossen, waarbij je kennismaakt met meerdere Afrikaanse dorpen en hun thee, begin je het kletterende water te horen. Ineens komen dan de Sipi Falls tevoorschijn. Adembenemend mooi!

3. Citytripping in Oeganda

Oeganda telt zoveel knusse en gezellige stadjes met kleurrijke markten, lekkere restaurantjes en veel chaos. Hoe prachtig de natuur ook is om te zien, je moet ook zeker de steden niet vergeten. Denk bijvoorbeeld aan Entebbe en Kampala. Bezoek de centrale moskeën, de pleinen, de zijstraatjes en geniet ook vooral van het mensen-kijken. Om je makkelijk te verplaatsen door de stad kun je natuurlijk wandelen of je kunt gebruik maken van de vele scooter-taxi’s.

4. Zwemmen in Lake Bunyonyi

Wat het lake Bunyonyi zo bijzonder maakt in Uganda is dat het een zeer veilig meer is. In veel andere meren, zo ook het Victoriameer, leven simpelweg een hoop levensgevaarlijke dieren. Zeer indrukwekkend maar iets minder uitnodigend om een duik te nemen of te gaan kajakken dus. Ten minste, jij liever dan ik. Twee bezigheden die op het lake Bunyonyi wél kunnen en die ook aan te raden zijn! Weet wel waar je ja tegen zegt, want met een kajak bedoelen ze een wiebelende halve boomstam en geen plastic geel kuipje. Wat het uiteindelijk alleen maar leuker maakt hoor! Je kunt kamperen langs de oevers, de vele eilandjes ontdekken die in het midden van het meer liggen en naar een uitzichtspunt lopen waar je prachtig uitzicht hebt over het hele meer.

5. Vergeet de lokale bevolking niet

Ik vind Nederlanders over het algemeen fijne mensen, maar je weet pas wat gastvrijheid is als je in Oeganda geweest bent. Niets dan vriendelijkheid, grote smiles en fijne gesprekken. Ondanks dat het land een beetje toerisme trekt is het wel nog steeds een ontwikkelingsland. De kinderen die er wonen hebben vaak nog weinig van de rest van de wereld gezien en vinden blonde haren en lange mensen onwijs interessant. Communiceren kan soms lastig zijn maar je komt met handen en voeten een stuk verder dan je zou denken.

6. Het Victoriameer

Langs het Victoriameer kun je fantastisch hiken. Sommige stukken zijn dicht bebost en een gids is daarom vaak geen overbodige luxe. Bovendien kan deze je voorzien van de interessante informatie die er over het land, het meer en de omgeving te vertellen is. Het Victoria-lake wordt gedeeld met meerdere omringende landen en is het grootste meer van heel Afrika. Ondanks dat het zo groot is, heeft het zoetwater en er wordt gezegd dat het de oorsprong van de Nijl is.

7. Bezoek de Murchison Falls

Deze watervallen zijn de perfecte plek voor iedere liefhebber van natuur en avontuur. Je kunt er komen door bijvoorbeeld een bootsafari te nemen waarbij je ook nog allerlei wilde dieren kunt spotten. De watervallen liggen namelijk in een wildreservaat, de grootste van Oeganda zelfs.

Gerelateerde berichten