Nieuw-Zeeland Oceanië

Een bezoek aan de Maori en thermale wonderen in Rotorua, Nieuw Zeeland

Rotorua Nieuw Zeeland

Wie de lange reis naar de andere kant van de wereld, Nieuw Zeeland, maakt mag wat ons betreft zeker Rotorua niet overslaan. Benieuwd waarom niet? Lees dan vooral verder!

Nieuw Zeeland staat bekend om de enorme variatie, zo vind je er de prachtigste stranden, enorme gletsjers, hoge bergtoppen, vulkanen en in Rotorua vind je je natuurlijke modderbaden en andere thermale ‘baden’. Daarnaast is Rotorua dé plek om de Maori cultuur te leren kennen.

Bereid je echter wel voor, de gehele omgeving van Rotorua bestaat namelijk uit deze ‘geothermal wonders’ en het gevolg hiervan is dan ook dat het niet bepaald fris ruikt. Rotorua is daarom met 55.000 inwoners ook zeker geen grote plaats op het Noordereiland.

Maori dorp Rotorua

Het Maori dorp – Whakarewarewa

Whakarewarewa, oftewel ‘the living maori village’. Om de enige echte geisers van Nieuw Zeeland te kunnen zien heb je 2 mogelijkheden, de meeste gidsen zullen je naar de grootste toeristische trekpleister sturen, namelijk ‘Tamaki Maori Village’. De Lonely Planet adviseert echter het kleinere Whakarewarewa Maori dorp, hier word je namelijk rondgeleid door echte Maori afstammelingen en wordt veel meer de aandacht gelegd op de geschiedenis van de Maori en minder op de geisers, die je toch wel zult zien.

Thermaal koken Rotorua Nieuw Zeeland

In dit Maori dorp leven vandaag de dag nog steeds mensen volgens Maori traditie. Dit betekent wonen in zeer kleine huisjes, badderen in de sloot en ondergronds koken in de thermale hete baden. Zeker dat laatste is prachtig om te zien, de Maori nemen zeer tijd in het koken en dit tonen ze ook. Het eten wordt in speciale zakken gemengd die vervolgens in verschillende van de thermale baden klaar gemaakt worden. De Maori weet precies hoe heet de verschillende baden zijn en welke gerechten het best past bij welk thermaal bad. Dit eten wordt vervolgens uiteraard verkocht in het restaurant. De omzet van de entreegelden, souvenir- en restaurantopbrengst gaat volledig terug naar de bevolking van het dorp, vandaar dat de tarieven ook niet hoog liggen.

De Geothermale wonderen van Rotorua

Overal rondom Rotorua vind je de natuurlijke wonderen zoals kokende modderbaden en stinkende thermale baden en ook de waterdampen komen overal uit de grond gestoomd. De mooiste en grootste plekken worden onder toezicht gehouden en vandaar dat daar ook vaak (lage) entreegelden voor worden gevraagd. Niet alle thermale baden en modderbaden zijn veilig (temperaturen zeer hoog oplopen) en vandaar dat in deze parken ook altijd looproutes zijn aangelegd waar men niet van af mag wijken.

Thermale wonderen Rotorua

Overigens zijn er ook veel thermale baden die ook echt bedoeld zijn als baden, zo heb je een groot aanbod aan welness plaatsen waar je voor een paar tientjes kunt genieten van natuurlijke thermale baden. Heerlijk en ook nog eens super gezond!

Lake Roturua

Tot slot is er nog Lake Rotorua, niet zo groot als Lake Taupo, maar wel het grootste meer van de 12 meren in de omgeving. Even genoeg gehad van de Maori cultuur en thermale baden? Dan kun je in de omgeving van Lake Rotorua lekker uitwandelen.

Rotorua Museum

Leer nog meer over de Maori in het Rotorua Museum

In het Rotorua Museum leer je nog meer over de Maori cultuur. Niet zoals je dit ziet in het Maori dorp, maar wel met Maori kunst en hele uitgebreide uitleg over de zeer speciale manier van leven. Daarnaast leer je hier over hoe de Maori cultuur aan het uitsterven is. Zeker een aanrader dus!

Rotorua Nieuw Zeeland

Door de gunstige ligging van Rotorua reis je vanuit hier eenvoudig verder naar bijvoorbeeld Lake Taupo, Het Hobbit dorp in Matamata, de Waitomo Caves of de Tongariro Crossing.

Tip: Lees ook hoe ik voor slechts een paar tientjes 5 dagen een auto huurde om van Wellington, via Rotorua, naar Auckland te rijden!

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie