Nieuw-Zeeland Oceanië

Lord of The Rings & De Hobbit film locaties in Nieuw Zeeland – Deel 1

Hobbit huisjes - film locaties Nieuw Zeeland

De Hobbit en Lord of the Rings herbeleven in Nieuw Zeeland

Dat alle 6 de films van de Lord of the Rings en de Hobbit volledig in Nieuw Zeeland zijn opgenomen weten we bijna allemaal wel, maar dat je een groot deel van de film locaties ook in werkelijkheid kunt bekijken was voor ons nieuw toen we naar de andere kant van de wereld gingen. Wil je weten welke film locaties je allemaal kunt zien? Lees dan snel verder!

In deel 1 bespreken we alle film locaties op het Noordereiland, het Zuidereiland zijn we namelijk nog niet geweest dus deel 2 hebben jullie, maar wijzelf ook, nog tegoed!

Hobbiton, Matamata

DeHobbit huisje enige echte hobbit huisjes vind je in Matamata. Voor de films van de Lord of the Rings werd het gehele dorp gebouwd uit afbreekbaar materiaal, maar nadat alles afgebroken was werd besloten het boek de Hobbit te verfilmen en zo moest alles weer opnieuw gebouwd worden. Vanwege de populariteit van de eerste films werd dit keer besloten het dorp op te bouwen van stevig materiaal zodat het ook na de films bezocht kan worden door toeristen. En dat is maar goed ook! het Hobbit dorp, oftewel de Shire, vind je op ongeveer 2 uur rijden vanaf Auckland of slechts een klein uur vanaf Rotorua. Heb je zelf geen auto of camper gehuurd, dan zijn er ook meer dan genoeg tours die je vanuit Auckland naar Hobbiton brengen.

Het huis van Bilbo Baggins is helaas niet van binnen te bekijken, datzelfde geldt overigens voor de andere 43 woningen van het dorp. Veel deurtjes kunnen slechts tot een halve meter open, de opnames van binnenin de huisjes zijn gemaakt in de studio in Wellington. Leuk om te zien is dat er twee verschillende groottes van de deuropeningen zijn gebruikt. Hierdoor werd het tijdens filmen gemakkelijker gemaakt om de Hobbits klein te laten lijken. De enige nep boom die in het dorp te vinden is, is de boom boven het huis van Bilbo Baggins omdat deze ontbrak in het dorp en toch echt aanwezig moest zijn voor het verhaal. De enorme boom in het midden, beter bekend als The Party Tree is wel echt. Achter het meertje vind je zelfs een echte replica van The Green Dragon, waar je tijdens de tour een heerlijke Amber (bier) kunt nuttigen.

Hobbiton Hobbit huisjes Nieuw Zeeland

Mount Doom, Tongariro National Park

De Tongariro Alpine Crossing is waarschijnlijk de meest gelopen hike in Nieuw Zeeland. En dat heeft zeker niet op de laatste plaats te maken met het feit de crossing dwars door Mordor en ook langs Mount Doom loopt. Frodo Baggins krijgt in de Lord of the Rings films de taak om de ring te vernietigen en wel in Mount Ngarahoe, althans dat is de officiële naam van de filmlocatie. De trekking door uitgestrekte vulkanische landschap is 19,4 kilometer lang en heeft aan beide startpunten een parkeerplaats. Het is wel sterk aan te raden de vulkanische activiteiten goed in de gaten te houden, maar ook het weer kan erg verschillend zijn! In de winter is het niet aan te raden de trekking te lopen en in de zomer is het aan te raden erg veel zonnebrand mee te nemen zodat je niet compleet verbrand tijdens het lopen.

Mount Doom Tongariro Crossing

Ook voor de niet film liefhebbers is het Tongariro National Park absoluut de moeite waard, onder andere the Red Crater en de Emerald Lakes leveren prachtige plaatjes op. Voor de niet geoefende loper kan het wel een erg zware tocht zijn, de meer ervaren wandelaar kan zelfs een afslag nemen om Mount Doom op te klimmen. Let wel op de tijd, de tocht zonder extra afslag kost vaak al 7 tot 9 uur.

Paths of the Dead, Putangirua Pinnacles

Iets minder bekend dan Mount Doom en Hobbiton, maar daarom niet minder belangrijk voor de film of minder mooi om te bezoeken zijn de Putangirua Pinnacles. Op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Wellington. Goede kans dat je er bijna langs komt aangezien het op de route ligt naar Cape Palliser, een bekende plek om de New Zealand fur seals te bekijken in het wild. Om bij de pinnacles, oftewel de paths of the dead, te komen moet je wel een paar stevige wandelschoenen aantrekken en ongeveer 3 uur de tijd hebben. Je parkeert namelijk bij een camping waar de tocht begint, vanuit hier loop je vooral bergop naar een uitkijkpunt over het prachtige natuurverschijnsel. De terugweg is bergaf, dus dat gaat ook een stuk sneller.

Paths of the Dead Nieuw Zeeland

Rivendell, Kaitoke Regional Park

Kaitoke Regional Park is een mooi en druk park waar zeer veel wandelroutes door de bossen te vinden zijn. Het is dan ook niet gek dat dit bos is gekozen als locatie waar Rivendell op gebaseerd is. Vanwege de drukte is er hier ook voor gekozen om op meerdere plekken de bezoekers eraan te herinneren dat dit een van de filmlocaties is. Toch is het moeilijk te herkennen, vonden wij, dat dit het magische Rivendell is. Het is daarom ook maar goed ook dat de bordjes duidelijk maken welke plekken zijn gebruikt voor de opnames. Onder andere de scène waar Frodo zijn reisgezelschap wordt samengesteld is hier opgenomen.

Mount Victoria, Wellington

Mount Victoria biedt het mooiste uitzicht over Wellington, aan de ene kant kijk je uit over het centrum van de stad en verder het land in en aan de andere kant de landingsbaan van het vliegveld van Wellington. Het stuk land waar het vliegveld op is gebouwd is zo smal dat de landingsbaan een stuk in het water ligt. Maar de reden waarom Mount Victoria in dit rijtje staat is natuurlijk omdat het ook een film locatie van de Lord of the Rings is. Het is moeilijk te herkennen, maar in het bos van de berg hebben de Hobbits zich verstopt voor de Black Riders in deel 1 van de trilogy.

Mount Victoria Wellington

Als je meer te weten wilt komen over het maken van de films en de keuze van de locaties kun je in Wellington verschillende tours vinden die ook de studio’s aandoen. Overal in de stad vind je genoeg informatie over deze tours.
Wil je ook een bezoek brengen aan dit prachtige land? Vergeet dan niet om van te voren een visum Nieuw-Zeeland aan te vragen.

Voor deel 2 en dus de filmlocaties op het Zuidereiland moeten we helaas zelf ook nog even geduld hebben. Nieuw-Zeeland staat hoog op onze bucketlist en we weten zeker dat we nog eens terugkeren, maar de vraag is wanneer.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie