Tips & Lijstjes

Tips om een jetlag te voorkomen

Ja een verre reis maken is een van de gaafste dingen die er zijn, maar die jetlag kan weleens roet in het eten gooien. Wat niet iedereen weet, is dat er een aantal dingen zijn die je kunt doen om een jetlag te voorkomen en in ieder geval zo hard mogelijk tegen te gaan. We leggen uit hoe een jetlag werkt en bij welke bestemmingen je er meer of minder last van hebt. Daarnaast hebben we een heleboel adviezen om zo min mogelijk van je jetlag te merken!

Hoe werkt een jetlag

Een jetlag is niets meer dan dat je biologische klok het even niet meer zo goed weet. Je innerlijke klok is gewend aan een bepaald aantal uren dag en nacht en met verre bestemmingen wordt dit even door de war gegooid. Het is niet zo dat hoe langer je vlucht is, hoe meer last je hebt van een jetlag.

Als je bijvoorbeeld van Noord naar Zuid vliegt, doorkruis je vaak bijna geen tijdzones. Je zult dan ook niets van een jetlag merken. Als je daarentegen van West naar Oost vliegt dan heb je voor je gevoel vaak een nacht overgeslagen. De jetlags zijn dan vaak heftiger. Als je de andere kant op vliegt dan zitten er iets meer uren in een dag en dat kan je lichaam vaak wel aan. Je merkt bijvoorbeeld dat je een jetlag hebt aan het feit dat je eetritme verstoord is. Ook je vertering werkt namelijk gewoon op de tijd waar je aan gewend bent. De meest bekende symptomen zijn natuurlijk de extreme vermoeidheid of slapeloosheid.

Hoe kun je een jetlag voorkomen en tegenwerken

1. Er is een aantal dingen die je kunt doen om het zo aangenaam mogelijk te maken en je biologische klok een handje te helpen. Om te beginnen is er je drinkgewoonte. Koffie, cola en alcohol zijn beide drankjes die je biologische klok tegenwerken door de stoffen die het bevat. Drink deze niet op de dag dat je vliegt, de dag van tevoren en totdat je geen last meer hebt van een jetlag.

2. Daarnaast kun je je lichaam helpen met licht en duisternis. Op momenten dat je moet slapen omdat het volgens de nieuwe tijd nacht is, draag je een zonnebril. Op momenten dat het op je nieuwe bestemming dag is en je dus geen last wil hebben van vermoeidheid, ga je buiten in de zon wandelen of zitten. Zonlicht zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt (slaapverwekkend hormoon) en dus minder vermoeid bent.

3. Pas je slaapritme aan en ga niet tegen de nieuwe tijd in. Het slechtste wat je kunt doen is gaan slapen terwijl het dag is of activiteiten ondernemen als het nacht is. Je biologische klok zal zich dan niet aanpassen aan de nieuwe tijdzone en je hebt dus alleen maar langer last van een jetlag. Het is prima om uit te slapen tot 10 uur of 11 uur.  Daarna zal je echt je bed uit moeten en er de rest van de dag niet meer inkruipen.

4. Vaak kan het helpen als je met je vlucht eigenlijk een nacht overslaat, om in het vliegtuig goed te slapen. Veel reizigers vinden dit moeilijk, maar ook daarvoor zijn hulpmiddelen. Gebruik een slaapmasker zodat het donker wordt voor je ogen en je dus meer melatonine aanmaakt. Je kunt daarnaast een pilletje met het hormoon melatonine slikken. Dit is geen medicijn maar gewoon een versterking van het natuurlijke hormoon dat sowieso al in je lichaam zit. Tot slot kun je oordopjes gebruiken om langer te slapen. Je komt dan sneller in je remslaap en stapt dus beter uitgerust het vliegtuig uit.

5. Last but not least, water drinken is voor alles goed in je leven en dus ook om een jetlag te voorkomen. Alles in je lichaam werkt op water en ook je vermogen om snel te herstellen, om minder uitgeput te zijn en om minder last van te spieren te krijgen.

 

Gerelateerde berichten