Tips & Lijstjes

Top 5 mooiste wandelingen in Luxemburg

Waarschijnlijk denk je bij een wandelvakantie niet direct aan Luxemburg. Maar, dat is onterecht. Wandelaars hebben hier namelijk niets te klagen. Ook al is Luxemburg niet groot, er is in totaal 5.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden te vinden. Het is slechts een paar uurtjes rijden vanuit Nederland en loopt over in de welbekende Ardennen. Bossen, heuvels en prachtige beekdalen zijn de ideale plek voor jouw weekend of midweekje weg. Om je alvast in de stemming te brengen hebben de 5 mooiste wandelingen van Luxemburg voor je op een rijtje gezet.

1. De EscapArdenne Eislek Trail

Een aanrader voor de Ardennen-liefhebber is de EscapArdenne Eislek Trail. Deze route loopt van Kautenbach (Limburg) naar La Roche-en-Ardenne (België) en is maar liefst 106 kilometer lang. Tijdens deze tocht over de grens leer je de Ardennen echt kennen. Je maakt kennis met het mooiste van de Ardennen: heuvels, panoramische hoogvlaktes, naaldbossen en kronkelende rivieren door dalen. De wandelvoorzieningen zijn uitstekend. De route staat bekend als een Leading Quality Trail. Dit betekent dat de route voldoet aan de eisen omtrent ondergrond, markering en een afwisselend landschap.
Mocht je nog een stapje verder willen, dan kun je de route ook nog combineren met de Lee Trail van Ettelbrück naar Kautenbach (55 kilometer).

2. De Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail, ook wel bekend als “Luxemburgs Klein Zwitserland”, mag in dit lijstje absoluut niet ontbreken. Deze route loopt dwars door de populairste wandelbestemming van Luxemburg. Rivieren hebben zich eeuwen geleden een weg door Mullerthal gebaand en daardoor zie je hier veel zandsteen. Het zorgt voor een idyllisch landschap met indrukwekkende rotsformaties. Onderweg kom je daarnaast ongerepte bossen tegen, maar ook verschillende cultuurhistorische monumenten. De route heeft een totale lengte van 112 kilometer en heeft als het ware drie “lussen” met elk een eigen karakter.

3. Naturwanderpark DeLux Felsenwegen

Bij de grens van Luxemburg en Duitsland vind je Naturwanderpark Delux. De centrale ligging van Luxemburg komt hier extra goed uit. In dit natuurpark komen drie bekende wandelgebieden bij elkaar: de Eifel (Duitsland), Müllerthal en de Luxemburgse Ardennen. Je kunt hier kiezen uit maar liefst 23 wandelroutes. De zes rotswandelingen (“Felsenwegen”) zijn het indrukwekkendst te noemen. De wandelroutes zijn tussen de 17 en 30 kilometer. Onderschat deze routes niet, ze behoren tot de zwaarste wandelingen van het gebied. Tijdens de route kom je er door de indrukwekkende rotsformaties wel achter hoe de Felsenwegen aan deze naam zijn gekomen. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten, waarbij je soms een glimp kunt opvangen van de Hunsrück of de Hoge Venen.

4. Ahn aan de Moezel

Aan de grens van Luxemburg en Duitsland vind je een totaal ander landschap. Bij het woord Moezel gaat er bij de wijnliefhebbers onder ons waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. De Moezel is inderdaad een bekend wijngebied. Het is het grootste wijngebied dat dichtbij Nederland ligt. Hier kun je genieten van prachtige wandelingen terwijl je ook nog eens kunt genieten van proeverijen. Een van de mooiste routes is de Traumschleife Wein- und Naturpfad Palmberg Ahn. Deze wandelroute van negen kilometer lang is niet alleen prachtig om te zien, maar zorgt ook voor een geweldige wijnbeleving.

5. Ellergronn

In het zuidelijkste puntje van Luxemburg vind je weer een andere omgeving. Het uitgestrekte natuurreservaat Ellergronn ligt onder de rook van Esch-sur-Alzette, de op een na grootste stad van Luxemburg. Het is een voormalig ijzererts mijngebied. Je zult verstelt staan van al het rode gesteende dat je tegenkomt. Door de ligging is deze wandeling ideaal te combineren met een citytrip.

Gerelateerde berichten