Budget Voorbereidingen

Je vakantiebudget bepalen, hoe doe je dat?

Vakantiebudget bepalen

Nog maar een paar weekjes, eind mei voor de meeste, en het vakantiegeld zal weer uitbetaald worden. Voor velen een reden om weer een vakantie te gaan boeken of uit te geven op je reeds geboekte reis. Zou je denken tenminste. Vorig jaar vertelde RTL Nieuws ons al wat we met ons vakantiegeld doen en toen bleek dat slechts 40% van de ouderen en minder dan 25% van de jongeren hun vakantiegeld daadwerkelijk besteed aan een vakantie. Als reisliefhebbers kunnen wij dat uiteraard niet helemaal begrijpen, wij steken het liefst iedere overgebleven euro in een reis of vakantie. Maar wat besteed Nederland dan aan een reis vragen wij ons af?

Wat geven Nederlanders dan uit aan vakantie?

Uit dit onderzoek van Findio blijkt dat het gemiddelde vakantiebudget tussen de 1000 en 2500 euro ligt. Als dat om een persoonlijk budget gaat, lijkt ons dat toch een zeer positief bericht. 1 op de 5 van de ondervraagde van dit onderzoek zegt zelfs tussen de 5.000 en 10.000 euro te besteden aan vakantie. Dat zijn de betere cijfers.

Vakantiebudget bepalen

Hoe bepaal je dan je vakantiebudget?

Zelf reizen we natuurlijk erg veel en we kunnen dan ook niet goed (of willen niet 😉 ) onze totale vakantiebestedingen berekenen. Uit het onderzoek van Findio blijkt dat 25% van de ondervraagde zegt als eerste te bezuinigen op vakantie, bij ons staat dit vrijwel onderaan onze bezuinigingslijst. Maar we begrijpen heel goed dat die gedachtegang niet voor iedereen geldt. Maar hoe bepaal je dan waar je op vakantie gaat als je ‘vast zit’ aan een budget?

Dat begint uiteraard met een goede voorbereiding, bedenk goed wat je wilt. Wil je een actieve vakantie, wil je vooral lekker lui in de zon zitten of ben je op zoek naar een combinatie daarvan? Goed bedenken wat  je wilt is vaak belangrijker dan je vaststaren op een bestemming, die later misschien te duur blijkt te zijn. Misschien kom je er daarna zelfs wel achter dat je ook met de auto door Europa kan rijden of die wat goedkopere vlucht naar bijvoorbeeld Kroatië kan boeken.

Wij kiezen zelf onze bestemmingen vaak op basis van andere verhalen, wij houden ervan om de vele reisblogs af te struinen op zoek naar inspirerende verhalen. En dat is ook waarom we dit blog zijn begonnen. Heb je een goed idee waar je heen wilt? Maak dan bijvoorbeeld in Excel een budgetplanning, de dingen die je daarbij in ieder geval mee moet nemen:

  • Vervoer naar bestemming – Wat verwacht je kwijt te zijn aan het vervoer? Ga je vliegen, bedenk je dan goed dat je ook extra geld kwijt bent om van het vliegveld naar je accommodatie te komen.
  • Vervoer op bestemming – Ga je een auto huren, doe je alles met openbaar vervoer of blijf je op plek? Hoe dan ook je bent kosten kwijt aan het vervoer daar. Maak een goede schatting wat dit zal kosten.
  • Accommodatie – Een no-brainer uiteraard, je zult ergens moeten overnachten. Wordt het een hotel, hostel, camping of airbnb? Deze kosten zijn vaak eenvoudig te begroten. Prijzen zijn tenslotte altijd van te voren bekend.
  • Eten & Drinken – Hoevaak wil je uit eten, hoevaak kook je zelf? Deze kosten zijn zeer afhankelijk van de bestemming kunnen deze kosten hoog oplopen, maar in sommige landen kun je wellicht juist vaker uit eten dan je denkt. Doe je research dus! Zoek van te voren ook goed uit hoe gewoon het ergens is om fooi te geven, en dan ook hoeveel. Bij Skyscanner hebben ze hier ooit een uitgebreide blog over geschreven.
  • Activiteiten – Op iedere bestemming zijn wel gratis activiteiten te vinden, zelfs in New York, maar uiteindelijk zul je toch zien dat deze kostenpost hoger uitvalt dan je denkt. Op je bestemming zul je toch af en toe iets extra’s willen met de gedachte “ach, het is tenslotte vakantie”.  Schat deze kostenpost dan ook altijd wat hoger in dan je eerste schatting.
  • Souvenirs – Een vaak vergeten kostenpost, maar met verzamelingen of veel kennissen kan dit soms toch oplopen. Niet vergeten op te nemen in je begroting dus!

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons dan vooral even in de reacties weten.

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie