Tips & Lijstjes

Veilig internet op reis

Je gaat op reis en sluit een verzekering af, zorgt dat je goed bescherming bij je hebt en dat je de juiste vaccinnaties en medicijnen hebt. Maar denk je ook weleens na over je bescherming online? Internetfraude komt online steeds vaker voor en in het bijzonder in het buitenland. Dit klinkt ver weg en daarom denken de meesten ook dat het hen niet zal overkomen. Maar we hebben het hier wel over bijvoorbeeld het stelen van jouw bankgegevens waardoor je rekening leeggehaald kan worden. Of over het stelen van de foto’s van je identiteitskaart of paspoort waardoor criminelen zich voor kunnen doen met jouw identiteit. Het zijn niet de fijnste scenario’s die zo geschetst worden, maar ze komen vaker voor dan je denkt. Daarom is het enorm belangrijk dat je naast de andere voorzorgsmaatregelen ook zorgt dat je veilig gebruik kan maken van het internet als je op reis bent.

Het gebruiken van openbare wifi-netwerken

Heerlijk om te zien dat een café een openbaar wifinetwerk heeft waardoor je je social media bij kan werken zonder dat het betaalde MB’s slurpt. Maar let erop dat openbare wifinetwerken vaak verre van veilig zijn. Hackers en andere internetcriminelen kunnen als ze op hetzelfde wifinetwerk zitten zonder al te veel moeite bij jouw gegevens. Dat is misschien niet erg als je een simpel appje stuurt maar wel als je je bankzaken bijwerkt. Door gebruik te maken van een VPN-verbinding zorg je ervoor dat jouw netwerk als het ware afgesloten wordt. Deze misbruikers van het online platform kunnen niet doordringen in de door jouw gecreëerde tunnel en zo zijn je gegevens veilig. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Vergis je er niet in dat wifinetwerken met een wachtwoord wel veilig zouden zijn. Het enige is dat de hackers ook het wachtwoord moeten hebben van de wifi. Maar met de meeste netwerken van hotels en restaurants is dat geen moeite.

Het gebruik van een databundel raadt men vaak aan om veilig te internetten. Los van het feit dat dit geld kost, is het nog steeds minder veilig dan een VPN-verbinding. Mocht je alleen voor je appjes even op het wifinetwerk zitten, zorg dan in ieder geval dat je geen wachtwoorden opslaat. Die informatie gaat namelijk allemaal via het wifinetwerk.

Het gebruiken van apparaten die niet van jou zijn

Het komt niet vaak meer voor, maar stel dat een hotel jou een elektronisch device beschikbaar stelt of je zit met een andere reden op een apparaat dat niet van jou is. Sla dan nooit wachtwoorden op, log het liefste zelfs nergens op in, accepteer geen cookies en doe er geen bankzaken op.

Andere tips om veilig gebruik te maken van internet op reis

  • Als je al je updates op tijd uit laat voeren (voornamelijk op je laptop) dan wordt ook de beveiliging weer up to date gesteld. Zo loop je in ieder geval niet het risico dat er iets gebeurt omdat je je updates niet gedaan hebt. Problemen die je elektronische apparaat eerder had met beveiliging zijn hiermee uit de weg geholpen.
  • Gebruik geen openbare oplaadpunten die werken met een USB-aansluiting. Dit lijkt heerlijk als je batterij het niet meer volhoudt, maar is het onhandigste wat je kunt doen als je in het buitenland bent. Een USB werkt altijd beide kanten op: jij krijgt stroom en de ander toegang tot je bestanden. Het is tegenwoordig geen grote uitgave meer om een portable oplader te kopen. Deze kan je telefoon tot wel vijf keer volledig opladen.

Door deze tips in acht te nemen kun je onverstoord op vakantie vertrekken. Check even de verschillende VPN-verbindingen voordat je gaat en kijk welke het beste bij je past. Koop een portable oplader en vermijd waar mogelijk openbare wifinetwerken. Geniet met volle teugen van je zorgeloze reis!

Gerelateerde berichten