Griekenland

Wat te doen in Athene? Athene en omgeving ontdekken

Athene

Vroeger ging ik erg vaak naar Griekenland in de zomer. We gingen naar de mooiste eilanden en regio’s, maar mijn ouders weigerden Athene te bezoeken. Simpelweg omdat ze het een rommelige, stoffige stad vonden. Kort geleden besloot ik om naar Athene te gaan, om te kijken of ik de mening van mijn ouders deelde.

Parthenon

Athene is één brok geschiedenis en dat is overal aan te zien. Er zijn een hoop culturele bezienswaardigheden, waar een rijke historie aan vooraf gaat. Natuurlijk moet je een bezoekje brengen aan de tafelberg de Akropolis, waarop het Parthenon schittert. Onderaan de berg kan je het indrukwekkende Akropolis museum bezoeken, waar je veel oude Griekse kunst kan bewonderen. Voor het museum kan je geld in een waterbak gooien. Goed mikken is een must want niets is zo jammer als een muntstuk naast de waterbak gooien, waardoor je alsnog geen wens mag doen (ik spreek uit ervaring).

Panathinaiko Stadion

Als je denkt dat je het mooiste Olympisch Stadion al ergens anders hebt gezien, heb je het mis. Het Panathinaiko Stadion in Athene is namelijk het allermooist. De klassieke sfeer hangt nog steeds in het stadion. Het stadion vind je in hartje Athene. Hier werden de allereerste Olympische Spelen gehouden in 1896. Het originele stadion dateert uit een paar honderd jaar voor Christus. Hierna is het stadion gereconstrueerd, maar het ziet er nog steeds uit als een oud-Grieks stadion. Er kunnen zo’n 70.000 toeschouwers in het stadion terecht en tegenwoordig is het een cultureel erfstuk in Athene. Je kan een audio-tour doen, wat ik heel interessant vond. Je krijgt hierbij veel informatie over de eerste Spelen en over de sfeer toentertijd.

  Athene

Monastiraki

We verbleven in het Small Funny World hostel, wat dichtbij het gezellige centrum ligt. Het is op loopafstand van een metrostation en ligt vlakbij leuke boetiekjes, pleintjes, winkels en restaurants. In de straat van het hostel kan je ook al genoeg bakkertjes en restaurants vinden, dus je hoeft niet eens ver te lopen. Vlakbij ligt ook het bekende plein Monastiraki, waar de hele week kraampjes staan die fruit, groente en andere etenswaren verkopen. Daarnaast worden er ook goederen verhandeld op het plein. In de straten rondom het plein vind je veel straatartiesten en muzikanten die voor een gezellige sfeer zorgen. Het leukste aan de wijk vond ik dat als je nietsvermoedend een hoek omliep, er ineens een kapelletje kon opdoemen. Op de meeste willekeurige kleine pleintjes staat er een kleine kerk of kapel. Heel leuk als je lekker rondloopt door de stad!

Mount Lycabettus

Deze berg steekt hoog boven Athene uit en is sowieso de moeite waard om te beklimmen (lees: met een treintje omhoog gaan). Overdag heb je hier al een prachtig uitzicht, maar zeker met zonsondergang is het uitzicht over de stad helemaal geweldig. Neem een koud biertje mee uit de supermarkt en je kan lekker de hele avond op de berg relaxen en van het uitzicht genieten. Als je geluk hebt, is er in de avond een soort mis bij het kleine kerkje op de berg. Er wordt dan veel gezongen en er worden veel kaarsen aangestoken.

Athene

Uitgaansgebied

Misschien denk je bij Athene aan het ouderwetse stad, maar niets is minder waar. De wijken Prsyrri, Monastiraki en Gazi staan bekend als de hippie wijken, waar voor iedereen wat wils is. Je vindt hier rooftop bars met een prachtig uitzicht over de stad, maar je kan je ook onderdompelen in de lokale cultuur door een uniek café uit te zoeken. Sommige kroegen en cafés zijn gemakkelijk te vinden, maar er zijn ook clubs die moeilijker gespot worden. Ik vond The Art Foundation erg speciaal. Vroeger was dit een kleine gevangenis, maar nu vind je er veel locals én toeristen die hier een geweldige avond beleven.

Aegina

Heb je het even gehad met de drukte in de stad? Ga dan met de metro vanaf Athene naar de havenstad Piraeus, slechts zes kilometer verderop. Vanaf hier kan je de ferry nemen naar Aegina; een mooi, rustig eiland. De drukte in Athene kun je hier verruilen voor de rust van dit eiland. Het is er prachtig en je kan hier gerust een dag verblijven. Wij huurden een quad bij de haven, waarmee je het eiland over kan touren. Met de quad kan je naar de mooiste strandjes rijden, waar je een paar uur op een strandje liggen en vervolgens kan doorrijden naar een klein stadje om een hapje te eten. Bij de haven kan je rondwandelen over de boulevard en een lekker verkoelend ijsje eten.

Athene

Kortom, Athene vond ik allesbehalve rommelig en stoffig. En het allergrootste voordeel van een stedentrip naar Athene is natuurlijk elke dag gyros kunnen eten!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie