Azië Sri Lanka

Wat te doen in Ella (Sri Lanka)?

In het binnenland van Sri Lanka ligt het gezellige plaatsje Ella. Geen grote stad, maar juist heel knus. Het wemelt er van de backpackers en dat merk je ook aan de cafés en restaurants met westerse menukaarten. ‘s Avonds kom je in het Chill Café in de hoofdstraat van Ella veel backpackers tegen die een potje kaarten of een drankje drinken. Maar overdag is er ook genoeg te doen in Ella om er een aantal dagen te blijven. Je leest er meer over in deze blog.

Loop over het spoor naar de Nine Arches Bridge

In Nederland raden we het sterk af, in Sri Lanka sterk aan: loop vanaf het station in Ella naar de Nine Arches Bridge, over het spoor! Vanaf het station in Ella loop je in een klein half uur naar de Nine Arches Bridge (de brug met de negen bogen). Er komt slechts een paar keer per dag een trein langs, dus vraag van tevoren aan de locals hoe laat je de trein ongeveer kunt verwachten. Je hoort de trein door het luide getoeter al van verre aankomen en kunt gewoon op de brug blijven staan als hij langskomt. De brug is super fotogeniek om wat plaatjes mee te schieten, dus je kunt je er wel even vermaken. Terug geen zin meer om te lopen? Naast het winkeltje staan tuktuktaxi’s klaar die je terug naar het dorp kunnen brengen.

Beklim Little Adams Peak

In Sri Lanka heb je Adams Peak en Little Adams Peak. Adams Peak ligt bij het plaatsje Dalhousie op ruim 120 kilometer vanaf Ella, Little Adams Peak ligt in Ella. De twee liggen dus niet bij elkaar in de buurt, wat verwarrend kan zijn door de namen. Little Adams Peak biedt een prachtig uitzicht over de natuur rondom Ella. De klim ernaartoe is prima te doen, ook voor degenen met een wat mindere conditie. Het grootste deel loop je over een verhard pad, als je er bijna bent moet je nog wat trappen op. Wij gingen vroeg in de morgen voor zonsopkomst naar Little Adams Peak, zodat we nog een stukje van de zonsopkomst konden bewonderen vanaf de top. Je bereikt Little Adams Peak door vanaf de hoofdstraat in Ella de Passara Road in te slaan (net voorbij 360 Ella de straat in) en de weg te volgen voor ongeveer 1,5 kilometer. Let op: de klim begint dan nog, je bent dan onderaan Little Adams Peak.

Diyaluma Falls

De 220 meter hoge Diyaluma watervallen zijn de op één na hoogste watervallen van Sri Lanka. Deze watervallen liggen niet in Ella, maar worden wel vaak gecombineerd met een verblijf in Ella. Ze liggen op ruim 35 kilometer van Ella. Wij reisden er met onze eigen tuktuk heen, maar waarschijnlijk kun je in Ella makkelijk een aantal personen vinden die het leuk vinden om mee te gaan zodat jullie een taxi (en de kosten) kunnen delen. De waterval heeft op de top verschillende natuurlijke baden waar je in kunt zwemmen met een prachtig uitzicht over het landschap. Vanwege de pittige klim naar boven is het op de top alles behalve massaal. Wij gingen in het weekend naar de waterval en toen waren er alleen wat locals die het weekend gingen kamperen op de top. Heel gezellig, want ze maakten muziek en dansten met elkaar.

Wij adviseren om de Diyaluma watervallen te beklimmen met een ‘gids’. Beneden op de brug (aan de voet van de waterval) is een parkeerplaats met wat winkeltjes. Hier kwamen wij een jonge jongen tegen die ons aanbood om ons naar boven te leiden voor een paar euro. Een goede keuze, want de weg naar de top is niet gemakkelijk te vinden en kan gevaarlijk zijn als je de verkeerde route neemt. Wij vonden het een mooie, maar zware klim. Eenmaal boven maakte het uitzicht natuurlijk alles goed!

Neem in duik in de Ravana Falls

Wil je naar nóg een waterval of heb je om wat voor reden dan ook niet de mogelijkheid om naar de Diyaluma Falls te gaan? Dan zijn de Ravana Falls ook nog een optie! Deze waterval van 25 meter hoog ligt ongeveer 4,5 kilometer buiten Ella aan de doorgaande weg richting het zuiden. Vanwege de ligging aan de doorgaande weg is het hier wel een stuk drukker. Veel locals komen hier om te zwemmen, maar ook om uitgebreid te badderen. Onderaan de waterval is een groot natuurlijk (zwem)bad om een duik in te nemen. Neem een (tuktuk)taxi vanuit Ella, huur een scooter en je staat binnen een kwartiertje bij deze bezienswaardigheid.

Nog energie over voor een klim? Ella Rock!

Toen wij in Ella waren, hadden we helaas niet het beste weer. Vanwege de regen zijn wij niet te lang in Ella gebleven en hebben we daarom Ella Rock niet beklommen. Maar voor degenen die van een flinke hike houden is Ella Rock een must do! In 2,5 uur klim je naar de top van Ella Rock en kun je genieten van een fantastisch uitzicht. Genoeg flesjes water zijn daarom een must!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie