Spanje

Wat te doen in l’Escala aan de Costa Brava

In Noord-Spanje ligt het gezellige kustplaatsje l’Escala. Dit stadje heeft zich gevormd toen verschillende vissers zich in deze haven gingen vestigen. Nog steeds is het vissen waar l’Escala om bekend staat en dan voornamelijk de ansjovis. Als je ergens bruscetta met ansjovis kunt bestellen, moet je dat daarom ook zeker even doen. In de grote baai, genaamd de baai van Rosas, is het stadje gelegen. Wat zo kenmerkend is aan deze kustlijn is dat er je er allerlei soorten natuur treft. Het ene stuk is een lang zandstrand en een kilometer verder kom je heftige inhammen van rotswanden tegen. Er zijn zelfs stukjes die meer weg hebben van een moeras. En dan heb je ook nog de verscheidenheid in het achterland. Het stadje heeft veel te bieden en trekt daarom ook regelmatig wat toeristen.

De leukste restaurantjes 

L’Escala heeft een enorm gezellige boulevard. Deze leeft zowel overdag als in de avonden. Je slentert er langs allerlei souvenirwinkeltjes en ijszaakjes. De lekkerste ijsjes zijn de handgemaakte, dit staat er ook altijd bij. Nog een tip: hoe minder chemisch en fel de kleuren er uitzien, hoe kwalitatief beter ijs het is. In de avonden loopt het strand rustig leeg en spelen er nog wat kinderen bij de ondergaande zon. Er zit een aantal restaurantjes op deze boulevard. De meeste serveren lekkere pizza’s en pasta’s. Bijvoorbeeld bij l’Antiquari waar je echt met je billen op het strand kunt genieten van allerlei Catalaanse gerechten. Ook La Coquille bevindt zich pal aan het strand en serveert verse schaal- en schelpdieren. Liever wat meer verschillende Europese gerechten? Dan zou ik Korpilombolo echt aanraden.

De omgeving van l’Escala

Vanuit l’Escala kun je veel stadjes en bezienswaardigheden binnen korte tijd bereiken. Hou je van het bezoeken van steden? Je staat binnen anderhalf uur in Barcelona en binnen een uur in de leuke stad Gerona. Met een boottochtje vanuit l’Escala kun je een bezoek brengen aan het schiereiland Cap de Creus. Verder liggen er in de omgeving allerlei pittoreske dorpjes en stadjes zoals Sant Marí, Cala Montgó, Besalú en Empouriabrava. Bovendien kun je naar de wekelijkse markt waar veel Spanjaarden hun boodschappen voor de hele week inslaan. Voor toeristen zijn er allerlei kraampjes met spullen, souvenirs, eten en hebbedingetjes.


Watersport in l’Escala

Aan het grote brede stadsstrand van het stadje, kun je allerlei activiteiten ondernemen. Net voorbij de haven verhuren ze jetski’s en bootjes. Net na de haven heeft een uitgebreid watersportbedrijfje zich gevestigd. Voor normale prijzen voorzien zij jou van een windsurfplank, een kano of een waterfiets. Via een breed afgezet stuk in zee kun je, zonder dat je last hebt van boten, de open zee op. Daar kun je surfen oefenen of lekker peddelen om vervolgens weer veilig terug te kunnen. Er zijn altijd noodbootjes op het water om je te helpen of vragen te beantwoorden. De mensen bij het strandtentje weten veel van de wind en de weersvoorspelling, dus je kunt hun altijd vragen wanneer de beste tijd is om het water op te gaan. Tot slot zit er nog een duikschool voor de liefhebbers van het onderzeeleven.

Strand in l’Escala

Zoals ik hierboven al noemde, het stadsstrand is groot en breed. Er is zelfs in het hoogseizoen altijd wel een plekje vlakbij het water te vinden. Spanjaarden gaan vaak ’s ochtends naar het strand, in de middag naar huis en in de namiddag komen ze weer. Als je dus rond lunchtijd komt is het vaak lekker rustig. Iets zuidelijker ligt nog een groot strand met in het achterland een aantal grote campings. Dit strand is eigenlijk altijd drukker en overvol met toeristen. Ik zou het dus altijd aanraden om naar het stadsstrand te gaan. Parkeren is daar heel makkelijk. Het is wel betaald parkeren maar dat kost rond de €1 per uur. En voor dat geld staat hij praktisch op het strand geparkeerd.

Er is van alles te doen en te beleven in l’Escala en het is de perfecte uitvalsbasis voor tripjes in de omgeving. Je kunt er op gezellige familiecampings verblijven of in een fijn hotel overnachten.

Gerelateerde berichten