Indonesië

Wat te doen in Ubud? 8x unieke activiteiten!

Ubud wordt ook wel het cultureel centrum van Bali genoemd en dat is niet zonder reden! Je kunt er allerlei activiteiten ondernemen en heel veel leren over de cultuur en religie van Bali. Sommige activiteiten vind je het centrum en voor andere kun je dagtripjes vanuit Ubud plannen. Bijna alle hotels, hostels en home-stays bieden dagtrips aan langs een hoop bezienswaardigheden in de buurt. Uiteraard kun je ook zelf een taxi regelen, zodat je meer invloed hebt op de activiteiten en de volgorde.

1. Pura Titra Temple

Deze Tempel ligt op ongeveer een half uur rijden vanuit het centrum. We gingen met de scooter taxi (allebei achterop) zodat we lekker in de open lucht van de natuur en de omgeving konden genieten. Bij de tempel kun je voor een klein bedrag een sarong huren waarmee je het water in mag. En je kunt met hulp van een gids het volledige ritueel volgen zoals de locals het ook doen. Je mag vervolgens zelf bepalen hoeveel fooi je hem geeft. Ik zou een gids wel aanraden omdat je anders respectloos over kunt komen wanneer je het ritueel verkeerd doet of de verkeerde fonteinen gebruikt.

2. De rijstvelden van Jatiluwih

De omgeving van Ubud staat bovendien bekend om de rijstvelden. En die van Jatiluwih in het bijzonder. Het is er groot en toen wij er waren (in januari) ook helemaal niet zo druk met toeristen. Je hebt inderdaad een prachtig uitzicht en het is gelegen in de mooie heuvels van de Balinese jungle. De toegang is ongeveer €3,50 per persoon.

3. Indonesisch eten bij Ubud Warung

Echt een onwijs leuk zaakje met maar vijf tafels. We hadden het idee dat de moeder van de familie lekker stond te koken. Het is een bekende Warung in Ubud. De prijzen zijn laag, de smaak is fantastisch. Bovendien betaal je ook geen bijkomende belastingen en servicekosten hier. What you see is what you get. Aanrader? De Vegetable Curry. Mocht het hier nou vol zijn, dan is Mia Malu Warung ook echt een hele leuke zaak.

4. Ubud Market

In het centrum aan de hoofdstraat vind je Ubud Market. Iedere dag geopend en je struint hier langs allerlei kraampjes met kleding, fruit en andere snuisterijen. Je moet wel even tegen wat geroep kunnen want ze willen natuurlijk allemaal verkopen, maar het is wel leuk om een (kort) bezoekje te brengen.

5. Monkey Forest

Ten zuiden van de stad ligt het Monkey Forest. Voor €6,- koop je een kaartje en mag je het park in. Overal zijn apen. Zorg dat je alle losse spullen in een tas hebt want ze pakken alles wat los zit en op eten of drinken lijkt. Soms krijgen ze van de mensen in het park wat te eten en dan kun je bijvoorbeeld bekijken hoe ze een kokosnoot openmaken.

6. Nungnung watervallen

Er zijn allerlei mooie watervallen in de omgeving van Ubud. Zelf zijn we naar de Nungnung watervallen geweest omdat deze relatief meevallen qua hiken. Bij de meeste watervallen ben je namelijk rustig drie uur aan het hiken en dat vonden we in deze hitte vrij intens. Bij de Nungnung watervallen ben je in tien minuten beneden en in twintig minuten weer boven. En hij is prachtig! Je kunt er zwemmen. De entree is €1,50 per persoon.

7. Ubud Palace

Het Ubud Palace is gratis en het is vooral een mooie tempel. Je kunt erdoorheen wandelen en even genieten van de rustige sfeer in plaats van de chaos van de stad. Er zijn ook mooie struiken met kleurrijke bloemen.

8. Kroegentocht Ubud

In dezelfde straat als de Mia Malu Warung liggen ontzettend veel leuke horecazaakjes. Maak daarom in de namiddag een gezellig kroegentochtje. Bijvoorbeeld door overal een small bite te bestellen en zo uiteindelijk een maaltijd op te hebben. Op die manier kun je – ook als je maar kort in Ubud blijft – een goed beeld krijgen van de horeca van dit leuke stadje!

Kortom, genoeg te doen. Dan nog een paar afsluitende tips. Zorg ervoor dat je bij het boeken van een accommodatie rekening houdt met de locatie van het Monkey Forest. Bij sommige hotels kun je namelijk niet echt rustig op je balkon zitten. En daarnaast: regel een private driver op straat en niet via een internationale organisatie. Er zijn genoeg locals te vinden die je een dag overal naartoe willen rijden. Reken op ongeveer (heel erg afhankelijk van de kilometers) 800.000 roepie (dus ongeveer €50,- voor een hele dag). Wellicht dat je op verschillende facebook pagina’s nog mensen kunt vinden met wie je de taxi kan delen.

 

 

Gerelateerde berichten