Voorbereidingen

Winterzon Turkije – Naar Turkije tijdens de winter

Turkije is een populaire bestemming voor degenen die opzoek zijn naar winterzon. In de zomer kan het in Turkije erg heet zijn en in de winter is de temperatuur rond de 15 graden met ongeveer 6 zonuren per dag. Het weer verschilt ook nog eens erg per deel van Turkije. Aan de ene kant lig je op het strand en aan de andere kant geniet je van de zon met iets lagere temperaturen. Het klimaat is er in de winter dus erg geschikt voor actieve buitenactiviteiten, om nog niet te spreken over de prachtige wonderen die het land te bieden heeft. De cultuur is uniek en vriendelijk, de natuur is mooie en levendig en de bezienswaardigheden zijn er in overvloed. Wat heeft Turkije te bieden in de wintermaanden van België en wat moet je allemaal regelen voordat je gaat?

Cultuur bezoeken in Turkije

Turkije is rijk aan allerlei historische opgravingen, monumenten en culturele aangelegenheid. Juist in de winter is dit heerlijk om rustig te bezichtigen en te bezoeken, want in de zomer is het hier vaak te heet voor. De binnenstraatjes van Antalya zijn in de winterzon heerlijk om doorheen te slenteren en om alle kerkjes te bekijken. Een ander cultureel hoogtepunt is de staf Efeze. Deze stad werd in de Romeinse tijd al goed gebruikt en inmiddels kun je er de ruïnes bewonderen van een aantal historische gebouwen. Het is niet zomaar een opgraving, maar echt een hele indrukwekkende. De stad Istanbul mag natuurlijk niet ontbreken als je op de cultuurtour bent. Deze stad ademt historie in al zijn gebouwen, kieren en gaten.

De winternatuur in Turkije

Het zal je misschien verbazen, maar in Turkije kun je skiën. Het land heeft verschillende winterportgebieden die hoog liggen en waar dus vaak sneeuw valt. Ook een dagje de piste op is mogelijk als je dichtbij zit en spullen huurt. Niet zo’n fan van skiën maar wel geïnteresseerd in de bergen en de sneeuw? Boek dan een ballonvaart over een van de grootste gebergtes: Cappadocië. De vormen en kleuren van de gebergten zijn adembenemend mooi in het licht van de ondergaande zon en met een aantal andere luchtballon in de horizon. Een ander hoogtepunt van de Turkse natuur is Pamukkale. Het water met een hoge concentratie kalk dat over deze bergterrassen gestroomd is, heeft een witte laag achtergelaten. Het helderblauwe water (dat nog blauwe is dan een zwembad) blijft in de gaten liggen en dit geeft een ongelofelijk mooi beeld.

Waar moet je aan denken als je gaat?

  • Turkije is geen volledig lid van de EU en daarom heb je een visum nodig als je naar Turkije op vakantie gaat. Het is belangrijk dat je dat regelt voordat je vertrekt. Sommige vliegvelden in Turkije zeggen namelijk dat ze ook visa verschaffen, maar deze kun je beter niet vertrouwen. Een visum voor Turkije online regelen is niet moeilijk en erg eenvoudig voor zowel Belgen als Nederlanders. Het aanvragen kost niet meer dan vijf minuten van je kostbare tijd. Belangrijke tip: als je vaker in dit mooie land komt kun je misschien nog met je oude visum binnenkomen want het is een half jaar geldig. Als dat voor jou geldt moet je ook opzoeken wat je moet doen als je visum verloopt, wanneer je een nieuwe aan kunt vragen en wat je moet doen als je visum verloopt terwijl je in Turkije bent.

  • Over de veiligheid in Turkije wordt veel geschreven op internet. Dat is niet gek aangezien de situatie vaak verandert. Het land is groot dus de onrust kan ook verschillen per deel van het land. Om de huidige situatie te weten is eigenlijk de enige betrouwbare website die van de Turkse overheid. Er vertrekken jaarlijks veel Belgische toeristen naar Turkije en over het algemeen is het situatie goed. Je kunt altijd de site van de Belgische overheid raadplegen voor een verandering van reisadvies.
  • Als je met een auto het land wil ontdekken, zal je van tevoren de route moeten bepalen. Je hebt namelijk voor veel bruggen en overgangen een vignet nodig dat je online kunt kopen.
  • Turkije heeft een andere munteenheid, de Turkse Lire. Pinpassen en creditcards kun je eigenlijk overal gebruiken. Het enige nadeel is dat er vaak een vast bedrag per transactie gerekend wordt. Je kunt dit controleren bij je bank. Het is dus goedkoper om een groot bedrag te pinnen en daarvan te leven.

Gerelateerde berichten