Voorbereidingen

Sparen voor een reis

Een reis van een paar weken tot een paar maanden is een flinke kostenpost. Afhankelijk natuurlijk van waar je heen gaat, hoe lang je gaat en of je tijdens je reis ook gaat werken. Maar met een goed gevulde bankrekening op reis gaan is zeker geen overbodige luxe. En dat betekent geld sparen. Lees hier hoe je dat sneller kunt doen.

Maak duidelijke afspraken met jezelf

Als je alleen als doel hebt ‘geld sparen voor een reis’ en dit verder niet concretiseert dan is de kans groot dat het sparen niet zo hard gaat. Maak daarom duidelijke afspraken met jezelf met een duidelijk einddoel in zicht. Bereken hoeveel geld je nodig hebt en in welke termijn je dat moet sparen. Bepaal vervolgens hoeveel geld je dan per maand of per week opzij moet zetten. Hou je hier ook aan. Dus komt er een leuk jurkje voorbij, maar kun je door de aanschaf niet het met jezelf afgesproken bedrag opzij zetten, wees dan streng en laat het jurkje schieten.

Inzicht in je uitgaven

Om te bepalen hoeveel je per maand of per week kunt besparen, is het handig om je uitgaven te analyseren van de afgelopen maanden. Schrijf op hoeveel je per maand kwijt bent aan vaste lasten, eten, vrije tijd en dergelijken. Als je dat overzichtelijk hebt, bekijk dan waar je op kunt besparen. Haal je tijdens je pauze dagelijks je lunch in de kantine, spreek dan met jezelf af dat je dit nog maar één keer per week mag doen. Gooi je restjes eten altijd weg, omdat het niet genoeg is voor een maaltijd? Bewaar dan vanaf nu de restjes van iedere dag, na een paar dagen heb je een volledige maaltijd en bespaar je ook weer de kosten voor een maaltijd. Spreek met jezelf een limiet af dat je maandelijks aan kleding, eten en andere luxe dingen mag uitgeven en hou je aan dat limiet.Meer inkomsten

Om te kunnen sparen zijn er twee manieren: minder uitgeven en meer inkomsten verwerven. Als je insteekt op deze beide manieren, spaar je het snelst. Voor inkomsten is een baan natuurlijk belangrijk. Kijk of je meer uren kunt gaan werken. Lukt dat niet, ontdek dan of er andere manieren zijn om geld te verwerven. Hou bijvoorbeeld een opruimactie in je huis en zet de spullen op Marktplaats of ga naar een rommelmarkt. Wees kritisch en neem afscheid van spullen waar je de afgelopen maanden niet naar hebt omgekeken. Het zorgt niet alleen voor een opgeruimd gevoel, maar alle opbrengsten kunnen rechtstreeks naar je spaarrekening.

Kijk je ouders lief aan

Misschien doe je wel op alle genoemde gebieden zo hard je best, maar lukt het je toch niet om die laatste honderden euro’s op tijd bij elkaar te krijgen. Je kan dan natuurlijk nog altijd proberen om je ouders lief aan te kijken en aan hen te vragen. Of je kijkt op een vergelijkingssite waar je de vraag kan stellen: wat kan ik lenen? Lenen voor een luxe als een reis of vakantie is echter zelden een goed idee. Als je het écht wil, zul je er dus ook offers voor moeten brengen.

Gerelateerde berichten