Tips & Lijstjes

Zo spaar je op benzinekosten tijdens een autovakantie

Vliegvakanties zijn de afgelopen periode minder populair aan het worden. De redenen hiervoor zijn dat er regelmatig vluchten geannuleerd worden en er door personeel tekorten op de vliegvelden dingen minder goed georganiseerd verlopen. Vele mensen hebben hun vlucht gemist en zijn hierdoor niet prettig aan hun vakantie begonnen. Op vakantie gaan met de auto lijkt een goed alternatief, maar door de hoge brandstofprijzen, is een autovakantie ook stukken duurder geworden. Toch kun je tijdens je vakantie eenvoudig op de brandstof kosten besparen. Wij vertellen je hoe je dat het beste kunt doen.

Kies voor een goedkoop tankstation

Het is praktisch om tijdens je reis bij een tankstation dat aan de snelweg ligt te tanken. Je kunt dan meteen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen en de horeca. Deze tankstations zijn echter stukken duurder dan andere tankstations. De verschillen kunnen wel oplopen tot 20 cent per liter. Het is zeker de moeite waard om een dorp in te rijden en daar te tanken. Er zijn handige apps waarop je in een oogopslag kunt zien wat de actuele prijzen voor brandstof per tankstation zijn.
Nederland heeft steeds meer onbemande plekken waar je kunt tanken. Je kunt hier alleen met je betaalpas afrekenen bij een speciale betaalautomaat die naast de pomp hangt. De prijs van een liter benzine of diesel is hier minder hoog dan bij een tankstation die wel personeel in dienst heeft.

Lagere prijzen in het buitenland

Uit onderzoeken blijkt dat je in ons land bijna het meeste kwijt bent aan een liter benzine of diesel. Als je op reis gaat naar het buitenland is het zinvol om in een land te tanken waar de kosten minder hoog zijn. Duitsland, België en Luxemburg zijn West-Europese landen waar de brandstof goedkoper is. Als je op vakantie gaat naar het zonnige zuiden, ben je nog goedkoper uit.

De ideale reisdag

Op sommige dagen van de week is tanken minder duur dan op andere dagen. De ANWB heeft bekend gemaakt dat je op maandag het meeste moet afrekenen voor een bezoekje aan de pomp en dat de zaterdag de goedkoopste dag is. Het is zelfs zo dat de prijzen per dagdeel verschillend zijn. In de ochtend betaal je meer om te tanken dan als je dat ‘s avonds doet. Nu je dit weet, is het slim om hier met het plannen van je reis rekening mee te houden. Ga op zaterdag tegen de avond op reis, dan kun je meteen even voordelig tanken. Het is meestal op zaterdag minder druk op de weg. Je kunt lekker doorrijden, waardoor je ook zuiniger rijdt.

Je rijstijl

Met de juiste rijstijl kun je minimaal 10 en maximaal 20 procent besparen op je bandstof verbruik. Met een correcte rijstijl bedoelen we dat je sneller moet schakelen en een rustige en constante snelheid moet aanhouden. Het is fijn om te reizen in een koele auto, maar laat de airconditioning niet voortdurende aanstaan als je onderweg bent omdat deze brandstof nodig heeft.

De bandenspanning

Controleer voordat je vertrekt de bandenspanning van je autobanden. De juiste spanning van je banden geeft meer grip op de weg en dat je auto goed op de weg ligt. Hierdoor rij je veiliger en comfortabeler. Daarnaast hoef je met een correcte bandenspanning minder te tanken.

Gerelateerde berichten