Noord-Amerika Verenigde Staten

12 Keer gratis in New York

Times Square

New York is duur. Daar is helaas geen twijfel over mogelijk. Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg gratis ‘things to do’ in New York. Onlangs zijn we zelf 8 dagen naar New York geweest en hebben zoveel mogelijk uit onze reis proberen te halen met allerlei leuke activiteiten in deze indrukwekkende stad. We hebben een lijstje gemaakt met 12 super leuke dingen om te doen in New York, allemaal gratis! Aangezien de metro in New York verreweg de goedkoopste manier van reizen is, benoemen we ook overal de metrostops en lijnen.

Times square

Tja, deze kan uiteraard nooit ontbreken op een lijstje met hoogtepunten over New York. Dit plein op de hoek van Broadway en 7th Avenue ligt midden in Manhattan en is misschien wel het bekendste plein ter wereld. De meer dan 50 elektronische billboards trekken jaarlijks miljoenen bezoekers en dat is niet voor niets. Een trip naar New York is namelijk niet compleet zonder een uitstapje naar Times Square. De trap midden op het plein geeft je een mooie mogelijkheid om foto’s te maken en ook rondom het plein is genoeg te doen. De H&M is iedere dag tot 03.00 in de nacht open, nog veel leuker zijn de speciale winkels zoals de Disney Store en Hershey’s Chocolate World, maar onze favoriet was uiteraard de M&M Store. Bezoeken dus! Subway stops: Times-Sq-42 St of 49th St. Metrolijnen N, Q, R, 1, 2, 3 & 7.

Times Square overdag NY

St Patrick’s Cathedral

Ook als je niet gelovig bent is de Saint Patrick’s Cathedral zeker de moeite waard. Het leuke van deze kathedraal vinden wij zelf is dat het mooi stand houdt tegen het grove geweld van alle wolkenkrabbers er omheen. Met 100 meter is het slechts iets kleiner als de gelijknamige toren in Melbourne, net iets groter dan de Grote kerk in Breda en zelfde 10 meter hoger dan de Notre Dame in Parijs, maar dit lijkt veel minder dankzij de enorme gebouwen die Manhattan rijk is en dat levert prachtige beelden op. De St Patrick’s Cathedral is in 1888 volledig afgebouwd nadat in 1858 de eerste steen werd gelegd en is vandaag de dag nog steeds gratis te bezoeken en wordt ook gebruikt voor diensten. Met metrolijnen B, D , F en M kun je uitstappen bij Rockefeller Center en een kleine wandeling maken naar St Patrick’s Cathedral. 

St Patrick's Cathedral New York

Public Library

Tussen 40th en 42th Street aan de 5th Avenue staat misschien wel het mooiste gebouw van New York. Namelijk de Public Library met een prachtige leeszaal. Een bezoekje aan deze bibliotheek mag dan ook zeker niet worden overgeslagen en ook deze is weer gratis. Houd er wel rekening mee dat het zomaar mogelijk is dat delen van de bibliotheek niet open zijn, zo konden wij helaas de beroemde leeszaal niet bekijken omdat hier onderzoek werd gedaan tijdens ons bezoek. Toch hebben we zeker geen spijt van ons bezoek, vanaf het moment dat de we net als de 50.000 bezoekers op de dag dat het geopend werden de marmeren leeuwen bij de ingang passeerden waren we aan het genieten van dit indrukwekkende pand. De Public Library bevindt zich op 2 blokken afstand van het Grand Central Terminal en is daardoor ideaal te combineren, maar het heeft ook een ‘eigen’ metrostop, namelijk 5 Av langs lijn 7.

Public Library New York

Grand Central Terminal

Wil je ergens mensen kijken? Dan is dit je plek. Niet alleen ziet dit station er niet alleen prachtig uit, het is ook nog eens enorm druk omdat hier veel centrale metrolijnen samenkomen en ook de treinen vertrekken. Hoeveel sporen heeft het dan? Het meeste van alle stations ter wereld, namelijk 67 sporen op 44 perrons. Het gebouw is in 1871 gebouwd en verwerkt dagelijks zo’n 575.000 reizigers als we de wikipedia pagina mogen geloven. Het kan zomaar voorkomen dat het station je herkenbaar voor komt, veel bekende films zijn hier namelijk voor een deel opgenomen. O.a. in Men in Black, Broken City, The Switch, Friends With Benefits & Step Up 3D is het Central Station te zien. Metrolijnen: 4, 5, 6, 7 & Shuttle naar Times Square. 

Grand Central Station NY

Central Park

Als je aan New York denkt zijn er een aantal dingen die in je opkomt, Central Park is er daar altijd 1 van. En niet gek ook, het park in het midden van Manhattan is ongeveer 4km lang en bijna 1 kilometer breed. Ook hier weer zijn tal van films opgenomen. Zo zijn bijvoorbeeld Mr. Popper’s Penguins, Date Night, Sex in the City en Spiderman 3 hier opgenomen, maar de bekendste scène is misschien wel de scène met de ‘duivenvrouw’ uit Home Alone 2. Pak je tijd als je Central Park wil zien of kom er regelmatig terug, je kunt er namelijk van alles doen. Van picknicken tot bootje varen en van wandelen tot rondgereden worden met paard en wagen (dat laatste is natuurlijk niet gratis, helaas 😉 ). Wij durven wel te zeggen dat Central Park onze favoriete plek was in New York, als we even de drukte in de stad wilden ontlopen pakte we ergens een broodje of drankje op de hoek van de straat en liepen we Central Park in. Vanwege de grootte van het park is het altijd mogelijk weer een ander stukje van het park te bewonderen, in 1 woord: Heerlijk. Zeker een van de leukste gratis dingen om te doen in New York dus. In het park zelf komt geen openbaar vervoer, en dat is maar goed ook, maar er zijn meer dan genoeg metrohaltes rondom het park, wissel zeker eens af van plek om het park in te lopen dus! 

Central Park

High Line

In de wijk Chelsea ligt een verlaten spoorlijn, ooit bedoeld om goederen te vervoeren in het Meatpacking District per trein, wat nu volledig is omgebouwd tot een gezellig park om doorheen te lopen. Sinds eind jaren ’80 is de spoorlijn niet meer in gebruik waarna het eerst volledig is overgroeid, maar dankzij The Friends Of The High Line heeft het park een volledige renovatie ondergaan en is het sinds 2011 een gezellige wandeling geworden. Het leuke van de High Line is dat het hoger dan de normale straten in de wijk ligt. Namelijk op 3 hoog. Voor New York natuurlijk nog steeds niet hoog, maar heeft geeft je net weer een andere kijk op de stad. De volledige route loopt over ongeveer 1,6 kilometer en is daarmee zeker een van de hoogtepunten die je niet mag missen in New York. De High Line heeft meerdere punten waar je er op of af kan, maar de beginpunten zijn op de hoek van Gansevoort St en Washington St (dichtstbijzijnde metrohalte: 14 St, lijnen L, A, C, E) of op 34th street vlakbij subway stop 34 St Hudson Yards (lijn 7). Onze tip is om de route van noord naar zuid te lopen. Vanaf de Gansevoort St is het namelijk nog maar een kleine wandeling naar de volgende leuke gratis activiteit: Chelsea Market. 

Chelsea Market

De Chelsea Market is een super leuke plek om lekker door te lopen, deze moderne markthal bevindt zich in de oude Oreo fabriek en huist allerlei gezellige winkeltjes en eettentjes. Je vindt er onder andere mooie souvenirs, een mooie boekenwinkel en een gezellig kookwinkeltje. Maar vooral de verschillende hapjes die je er kunt krijgen van verschillende nationaliteiten maken de Chelsea Market een uitstapje om niet over te slaan in New York. Ook als je niks wilt kopen (we bespraken tenslotte alleen de gratis activiteiten) is het een heerlijk plekje om de authentieke sfeer te proeven. Ook hier is de dichtstbijzijnde subway stop 14 St. 

Chelsea Market

Greenwich Village

Ookwel ‘The Village’ of ‘Groenwijck’ genoemd, waarom Groenwijck? Omdat het gesticht is door Nederlanders als onderdeel van Nieuw-Nederland. In de jaren 30 en 40 trok Greenwich Village enorm veel artiesten naar zich toe en dat zie je nog steeds terug in dit pittoreske gedeelte van Manhattan. Trek gerust wat meer tijd uit want met de vele leuke winkeltjes, eettentjes en artistieke marktjes is Greenwich Village een absolute must-see en must-do in New York. Het dorp bevindt zicht tussen Chelsea en SoHo en valt op door het gebrek aan hoogbouw of misschien beter gezegd rijkdom aan laagbouw vergeleken met de andere wijken in Manhattan. De gezellige café’s, kruidenierswaren en kleine parkjes maken van Greenwich Village een van de leukste, gratis, hoogtepunten van New York. Er zijn meerdere metrohaltes om in The Village te komen, de meest centraal gelegen stop is Christopher St. waar lijn 1, 2 en 3 langskomen. 

Ground Zero

Misschien niet een van de leukste dingen om te doen in New York, wel gratis en mag zeker niet overgeslagen worden. Ground Zero bestaat uit 2 indrukwekkende monumenten ter ere van de 2752 slachtoffers van 9/11, toen de Twin Towers instortte, maar ook de slachtoffers van een bomaanslag in 1993 op hetzelfde WTC. De South Pool en de North Pool vormen samen het monument, alle namen van de slachtoffers zijn te lezen rondom de 2 gedenkplaatsen. Neem je tijd om alles op je in te laten werken en als je nog meer wilt zien is er ook nog het 9/11 Memorial Musuem. Wij hebben ook het museum bezocht en vonden dit zeker de moeite waard, zorg wel dat je een sterke maag hebt. Hoe kom je er? Pak metrolijn E naar World Trade Center of lijn R naar Cortland St.

Ground Zero 9/11

Vrijheidsbeeld met de Staten Island Ferry

Wil je gratis het Vrijheidsbeeld zien? Dat kan! Pak vanaf Whitehall Terminal de gratis ferry naar Staten Island. Deze veerboot gaat in de spits iedere 15 minuten en daarbuiten ieder half uur en doet er ongeveer 25 minuten over om op Staten Island te komen. De veerboot vaart recht langs The Statue Of Liberty, oftewel het Vrijheidsbeeld, en geeft je een ideaal moment om een foto’tje te maken of gewoon eens goed het wereldberoemde icoon in je op te nemen. Eenmaal aangekomen op Staten Island, maar geen zin om het eiland verder te bekijken? Geen probleem, even van de ferry afstappen, dat is namelijk verplicht, en je kunt vaak dezelfde ferry weer terug pakken naar Manhatten. Zo vaar je in een klein uurtje 2 maal langs het Vrijheidsbeeld en heb je weer een gratis hoogtepunt van je New York bezienswaardigheden af mogen vinken! Waar vind je Whitehall Terminal? Naast Battery Park, metrolijn R, de laatste (of eerste) stop op Manhattan.

Vrijheidsbeeld New York

Brooklyn Bridge

14 jaar hebben ze erover gedaan om te bouwen voordat de Brooklyn Bridge in 1883 geopend werd. Vandaag de dag nog steeds een van de iconen van de stad New York en tevens een leuk en gratis uitstapje. Over het midden van de brug loopt namelijk het voetgangers gedeelte samen met het fietspad. Vanaf de brug heb je prachtige aanzichten over de Manhattan, Brooklyn, het Vrijheidsbeeld op een afstandje en Government Island. Trek er wel wat tijd voor uit als je gaat lopen, je wilt namelijk genoeg tijd overhouden om ook foto’s te maken van deze prachtige uitzichten. De Brooklyn Bridge verbindt Manhattan met zoals de naam al doet vermoeden; Brooklyn en er zijn dan ook 2 punten om aan je wandeling of fietstocht te beginnen. Vanaf Manhattan is de dichtstbijzijnde metrostop City Hall – Brooklyn Bridge (lijn 6) en vanaf Brooklyn start je vanaf metrohalte  High St. waar je met de lijnen A en C kan komen of York St. waar je metrolijn F je naar toe brengt.

Brooklyn Bridge

Mensen kijken

Onze laatste tip, waar je ook bent in Manhatten: Zoek een zitplekje, zorg dat je iets te drinken hebt en kijk. Kijk zolang je wilt, want er zal altijd meer dan genoeg te zien zijn. Mensen kijken kan overal in New York en als je er goed de tijd voor neemt zul je de vreemdste en mooiste mensen voorbij zien komen. Vergeet niet te genieten! 

Vergeet daarnaast ook niet de gratis app met daarin de metro kaart van New York te downloaden, deze heet: New York Subway MTA Map (NYC).

Tot slot: Vergeet je USA visum niet aan te vragen!

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie