Italië

3 steden in Italië die je gezien moet hebben

Europa is een lappendeken van landen met ieder hun eigen cultuur, sfeer en vaak ook taal. Italië staat bekend om zon, zee, strand en uiteraard als de bakermat van de Westerse samenleving. Met een oppervlakte van ruim 300.000 vierkante kilometer kun je natuurlijk niet alles in een weekje vakantie ontdekken. Daarom hebben we op deze pagina drie steden in Italië uitgelicht die je gezien moet hebben. En daar zit hoofdstad Rome eens een keertje niet bij!

Venetië

Wanneer mooie steden in de wereld met veel water worden besproken, hoor je vaak de zin “het Venetië van … “. Dat geeft wel aan welke stad er op de eerste plek staat als het gaat om kanalen, bootjes en romantiek. Venetië en de lagune staan niet voor niets vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Venetië is in feite een groep eilanden die in een lagune liggen. Ooit viel Venetië onder controle van Oostenrijk, sinds 1866 maakt het onderdeel uit van Italië.

Wat je niet mag missen in Venetië

Een cliché is niet voor niets een cliché, dat geldt zeker voor een gondeltocht door de kanalen van Venetië. Dit is een ervaring die je niet mag missen. Als je een stelletje bent is dat mooi meegenomen, maar ook voor singles en gezinnen is dit een wonderbaarlijke ervaring.

Napels

Als je de authentieke sfeer van Italië wilt beleven moet je in Napels zijn. Hier vind je naast kunst en cultuur die typische straatjes met lange waslijnen, grote families die vaak buiten te vinden zijn, en oude kereltjes op nog veel oudere bankjes die heftig discussiëren. Ook ligt Napels direct aan de kust, met één van de mooiste baaien ter wereld. De taal die hier wordt gesproken wijkt zoveel af van Italiaans, dat Napolitaans als eigen taal kan worden bestempeld.

Wat je niet mag missen in Napels

Er is eigenlijk teveel om op te noemen, dus gaan we een beetje valsspelen: Geniet van de unieke Napolitaanse keuken op het eilandje Procida. Daar kun je vanaf het vasteland in Napels eenvoudig naartoe oversteken. Maak er een culinaire trip van en geniet van echte pizza, buffelmozzarella, verse olijfolie en basillicum om Italië met al je zintuigen te ervaren.

Dolomieten

Hoewel Italië vooral wordt geassocieerd met warme zon, mag je ook niet vergeten dat het noordelijke deel grenst aan de Alpen. De Dolomieten zijn beroemd als bergketen, en geliefd bij liefhebbers van skiën. Ook de Dolomieten maken trouwens net zoals Venetië deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat je niet mag missen in de Dolomieten

De skipistes kun je zelf opzoeken, die zijn immers legendarisch. Als je de omgeving echt wilt verkennen raden we aan de Sella Ronda af te leggen. Dit is een fietstocht van zeventig kilometer die je zal leiden door bergpassen en langs de bergen Campolongo en Fausto Coppi. Als je geen zin hebt om fietsen achterop de auto mee te nemen, kun je ook complete arrangementen boeken.

Handig om te weten over Italië:

  • In het zuiden kunnen winkels in de middag enkele uren gesloten zijn.
  • Op feestdagen zijn musea vaak gesloten, met name in de kleinere steden en dorpen.
  • Bij een bezoek aan de prachtige kerken wordt gepaste kleding op prijs gesteld. Dat betekent geen blote schouders of blote benen.
  • Bij veel zwembaden zijn badmutsen verplicht, zorg dus dat je een leuk mutsje ingepakt hebt.
  • Een echt Italiaans diner wordt gegeten rond 21.00, niet om 18.00. Laat de toeristen restaurants links liggen en schuif aan bij de lokale bevolking.

Jullie op vakantie, de woning blijft veilig achter!

Het maakt niet uit of je een weekendje Florence doet, of een rondreis door de hele ‘laars’ maakt, je moet de woning thuis laten. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om tijdens jouw afwezigheid het huis in de gaten te houden. Zo kun je met een gerust hart jouw woning achterlaten!

Een slimme woning kun je gerust achterlaten

Een smart home kan heel zelfstandig zijn. Zo gaat de thermostaat lager zodra je de deur achter je sluit, en de garagedeur sluit automatisch zodra je wegrijdt. Door de verlichting op een timer of via sensoren te zetten lijkt het huis bewoond tijdens de afwezigheid. Elektrische gordijnen zijn ook een aanrader.

Laat het alarmsysteem de boel in de gaten houden

Een alarmsysteem is in de moderne woning haast niet meer weg te denken. Een alarm werkt op basis van detectie, bijvoorbeeld een bewegingsmelder. Je kunt sensoren op verschillende plaatsen installeren, naast de deuren en ramen ook binnen in de woning en buiten in de tuin. Slimme software kan dieren van mensen onderscheiden, en bij onraad wordt er een (stil) draadloos alarm naar jouw mobiele telefoon gestuurd.

Een aangename vakantie begint al bij de voordeur, laat jouw woning veilig achter! We wensen je veel plezier in misschien wel het mooiste land ter wereld: Italië!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie