Marokko

5 dingen om te doen in Marrakech – de leukste activiteiten

Marrakech is niet alleen een stad waar van alles te bewonderen is, je kunt er ook van alles ondernemen. De leukste activiteiten vind ik degene waar je de authenticiteit van het land in terugziet en waar je dus ook echt kennis maakt met de Marokkaanse cultuur. Marokko heeft een aantal typische eigenschappen, kenmerken en mogelijkheden waarvan ik vind dat je ze echt gezien en gedaan moet hebben voordat je in je comfortabele vliegtuig terug zit. Daarom in dit blog de leukste 5 activiteiten om te doen in Marrakech!

Theedrinken bij een kruidenier

Marokko staat bekend om zijn kruiden en daarom ook om de thee. Ze drinken bij iedere gelegenheid thee en het liefst zo sterk mogelijk getrokken. Als je bij een kruidenier rondloopt om wat te kopen, krijg je ook meteen thee aangeboden in hele mooie kleine glaasjes. De kunst van het theedrinken is om het van zo hoog mogelijk in te schenken. Volgens onze bron is dit erg lang oefenen (en dus ook vaak dweilen). Wij hadden het geluk dat we uitgenodigd werden door een local om bij hem en zijn familie in de avond te komen eten en daar hebben we alle tips en tricks van de thee geleerd. Ze gooien er soms ook een gram eucalyptus in waardoor alles in je gezicht letterlijk openspringt (je kunt je ogen niet eens openhouden), maar erg gezond blijkt te zijn. Voor een gram eucalyptus betaal je zo’n €10. Het is erg leuk een keer te proberen. Uiteraard verkopen ze ook in ieder barretje thee, mocht je het daar liever proberen.

Wandelen in de souks

Als je nog niet wist wat een souk was, dan weet je het meteen nadat je in het centrum bent beland. In ieder winkelstraatje is wel een ingang naar een souk te vinden. Veel organisaties bieden tours aan met een gids door de straatjes van de medina. In mijn ervaring is dit absoluut niet nodig. Je moet even wennen aan het getrek en geroep van mensen die jou als wandelende portemonnee hun winkel in willen krijgen. Maar dat zul je ook ervaren als je wel een gids bij je hebt. Natuurlijk zijn we wel verdwaald zonder gids, maar je komt er altijd weer uit. Volg niet de bordjes exit, want die hangen winkeliers op om te zorgen dat je langs hun winkel komt, het zal hun namelijk een worst wezen of jij wel of niet de uitgang van de souk kunt vinden. Het leuke van de souks is dat winkeliers van iedere vierkante centimeter een winkel hebben gemaakt die zo efficiënt is ingericht dat er misschien wel meer in past dan een doorsnee winkel in Nederland.

Shoppen in de Menara Mall

De Menara Mall is een van de twee meest moderne winkelcentra van Marrakech. Nadat je door wat restaurantjes heen loopt, kom je bij de ingang. Het is een centrum van vier etages hoog met op de begane grond heerlijke bakkertjes en ijszaakjes. Alles is er schoon en hygiënisch (kan even een opluchting zijn na de chaos van de stad). Je vindt er wat modernere winkels en op de bovenste etage een volledig elektronische kinderspeelplaats. Je kunt er naartoe lopen langs een grote brede straat, ongeveer een half uur tot drie kwartier vanuit het centrum. Een taxi kan natuurlijk ook.

Een dagtour maken

Je kunt vanuit Marrakech verschillende dagtours maken naar de woestijn, watervallen, andere steden en verschillende filmsets. Je kunt dit van tevoren boeken maar in Marrakech zelf bieden ze dit ook gewoon vanuit bekende internationale organisaties aan. Als je het van tevoren boekt is het ook veel duurder. Marrakech op zich is niet heel groot, dus als je iemand bent die snel is uitgekeken op een stad, dan zijn deze tours de perfecte oplossing! Vanuit je riad (een soort Marokkaanse Bed en Breakfast) wordt dit vaak ook aangeboden. Want weet wel: als je het op straat wil regelen dan kom je nooit meer van de verkopers af.

Eet een typische Tajin

Vanaf dat je in Marokko aankomt, kom je nergens meer zonder dat je Tajin ziet. Dit is het meest bekende gerecht wat Marokkanen in de ochtend, middag en avond naar binnen schuiven. Het is een stenen pot met een punt waar ze allerlei rauwe groente, aardappelen, vlees en olijven in gegooid wordt en in een uur klaar gestoofd wordt op het vuur. Je krijgt de gehele pan voorgeschoteld en aan tafel wordt de deksel eraf getild. Doordat het bord zo warm is blijft je eten ook echt heet. Je betaalt tussen de €3 en €9 voor een gerecht als deze. In de medina, souks en op het Djeema en Fna plein zitten talloze restaurantjes waar je deze kunt eten. Bij de toeristische restaurants kun je het ook bestellen maar is het lang niet zo traditioneel geserveerd en lekker als bij de lokale plekjes!

Gerelateerde berichten