Tips & Lijstjes

Waar moet je rekening mee houden tijdens het reizen als je contactlenzen hebt?

De zomer is aangebroken, tijd voor een heerlijke zomervakantie. Als je een bril draagt, neem je deze natuurlijk mee op vakantie. Maar als het zonnetje hoog aan de hemel staat, is het toch wel fijn om ook een zonnebril op te zetten. Nu kun je kiezen voor de ouderwetse ‘opzetstukjes’ voor op je bril om je ogen zo te beschermen tegen de zon. Of je kunt een dure zonnebril op sterkte aanschaffen, maar het is veel eenvoudiger om lenzen mee te nemen op reis. Met het grootste gemak draag je daarover een zonnebril, zonder sterkte, ideaal! Bovendien zijn lenzen de uitkomst als het gaat om activiteiten. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je bril op de bodem van de rivier beland als je bijvoorbeeld gaat raften. De lenzen webshop Sightful geeft ons de volgende tips over lenzen op vakantie.

Het bewaren van de lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof kun je het beste bewaren bij een temperatuur tussen de vier en de vijfentwintig graden. Nu is het op vakantie vaak warmer, zeker als je zelf niet in het appartement bent en de airconditioning uit gaat. Bewaar de vloeistof daarom altijd op een koele plek, eventueel in de koelkast. Let op de houdbaarheidsdatum van de vloeistof. Neem liever geen aangebroken fles mee op vakantie, maar kies voor twee kleinere flesjes. Zo maken bacteriën minder kans.

Zonnebrandcrème in je ogen voelt niet prettig

Het lijkt vanzelfsprekend: doe geen lenzen in met de zonnebrandcrème nog aan je vingers. Toch gaat het wel eens fout. Na het insmeren nog even snel de lenzen indoen. Zorg daarom dat je altijd eerst je lenzen in doet voordat je met zonnebrand gaat smeren. Zonnebrand in je ogen is pijnlijk en zorgt bovendien voor een wazig zicht.

Een bril en een paar contactlenzen als back-up

Het is voor veel Nederlandse reizigers niet bekend dat het verplicht is om in enkele Europese landen een reservebril of lenzen in de auto te hebben liggen. In landen zoals: Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje worden zelfs boetes uitgedeeld wanneer je brildragend bent en er geen reservebril of lenzen in de auto aanwezig zijn.

De rijvaardigheid kan namelijk in gevaar komen als je bril of lenzen beschadigd zijn. Mocht dit onderweg gebeuren dan is je zicht belemmert en daarmee kun je jezelf of een ander in gevaar brengen. Voorkom een boete en zorg voor een back-up.

Lenzenhouder schoonmaken

Je lenzen gaan ‘s nachts waarschijnlijk in je lenzenhouder. Het is belangrijk de lenzenhouder regelmatig schoon te maken. In Nederland gaat dit eenvoudig met kraanwater. In het buitenland is het kraanwater vaak niet drinkbaar en daarom ook minder geschikt om je lenzenhouder mee schoon te maken.

Gebruik liever water uit een flesje of kook het water eerst. Ook kun je er voor kiezen de lenzenhouder schoon te maken met lenzenvloeistof. Zo voorkom je dat er vervelende micro- organisme of een grote hoeveelheid kalk in je lenzenhouder komt.

Hygiëne

Ogen zijn ontzettend gevoelig. Je wilt daarom te allen tijde een infectie voorkomen. Als er geen water of lenzenvloeistof binnen handbereik is, dan zijn we geneigd de lenzen “schoon te maken” in onze mond. Doe dit niet! In onze mond zitten ontelbaar veel bacteriën, het is geen verstandig idee deze naar je oog te verhuizen.
Was ook altijd je handen voordat je de lenzen in doet of er weer uit haalt.

UV-straling is schadelijk voor de ogen

Voordat we in de zon gaan liggen, smeren we ons goed in. Doen we dit niet dan kunnen we (met een beetje pech) aan het einde van de dag op de blaren zitten. Ogen kun je niet insmeren, maar ze kunnen wel verbranden.
Bescherm je ogen daarom tegen de zon, draag een zonnebril, een pet of een zonneklep. Je wilt voorkomen dat er door blootstelling aan de zon (ultraviolette straling) een onherstelbare schade aan je ogen ontstaat.

Gerelateerde berichten