Azië

Achterop de motor bij de Easy Riders uit Dalat, doen!

Je gaat op reis, stippelt een route uit en bezoekt veel bezienswaardigheden waar je vooral toeristen tegenkomt. Herkenbaar? Niet als je tijdens je reis door Vietnam een tour maakt met de Easy Riders! Maak kennis met lokale stammen en bijzondere plaatsen waar je anders niet snel zult komen. In deze blog geven we antwoord op de belangrijkste vragen over een tour met de Easy Riders (uit Dalat).

Over Dalat

Dalat is een stadje in de bergen op zo’n 150 kilometer van Nha Trang en 310 kilometer van Ho Chi Minh-stad. Het is erg geliefd bij Vietnamezen, omdat de temperatuur er vaak aangenamer is dan in het snikhete Ho Chi Minh. Veel Vietnamezen gaan dan ook graag op vakantie of voor een trouwerij naar Dalat. De stad heeft geen grote bezienswaardigheden, maar er ligt wel een mooi meer naast het centrum waar je tot ’s avonds laat langs kunt wandelen of zitten.

Wat zijn de Easy Riders?

Waar Dalat wel erg bekend door is, zijn de Easy Riders. De Easy Riders zijn Vietnamese motorrijders die je achterop de motor nemen en afzetten waar je maar wilt. Een soort van taxi, maar dan wel met een omweg. De Easy Riders nemen je namelijk mee door het binnenland van Vietnam, waar je kennis kunt maken met lokale stammen en bijzondere plaatsen waar je anders niet snel zult komen.

Wat kost het?

Wij gingen 3 dagen achterop bij de Easy Riders en zijn het er unaniem over eens dat dit de beste beslissing was tijdens onze reis! Voor 180 dollar per persoon (omgerekend ruim 150 euro) gingen wij op pad met twee ervaren motorrijders. De dag voor vertrek gingen we alvast een paar uurtjes achterop de motor om eraan te wennen. Op de dag zelf vertrokken we vroeg in de morgen aan de tocht.

Wat is er inbegrepen?

De prijs die je betaalt is voor de motorrijder, de ‘huur’ van de motor inclusief brandstof, overnachtingen en ontbijt. De lunch en het avondeten betaal je zelf. De Easy Riders vroegen ons elke dag of we een voorkeur hadden qua eten en je wist dat het hoe dan ook goed(koop) zou zijn. Omgerekend betaalden wij ongeveer 1 à 2 euro voor de lunch per dag en 3 à 4 euro voor het avondeten.

Waar slaap je?

Tijdens de motortocht sliepen wij de eerste nacht in Lak Lake (provincie Dak Lak), een rustig en superfotogeniek dorpje aan een groot meer. Hier was een homestay voor ons geregeld. Vrij primitief met twee matrassen op de grond en klamboes erboven, maar wel hartstikke schoon. Douchen kon buiten in het toiletgebouw onder een warme (!) douche.

De tweede nacht sliepen we in het nationale park Yok Don, vlakbij de grens van Cambodja. Hier was een ‘mushroom house’ voor ons gereserveerd, althans dat is waar het op leek. Dit super schattige huisje zag er niet alleen leuk uit, maar was ook nog eens van alle gemakken voorzien. Een airco, warme douche, comfortabel bed, niets ontbrak eraan.

Wat krijg je te eten?

Zoals we al schreven vroegen de Easy Riders ons wat we wilden eten, zodat ze daar rekening mee konden houden. Een simpele lunch bestaat uit groenten met varken, kip en rijst. Toen we aangeven dat we als diner graag een stukje rundvlees wilden eten, werden er heerlijke bieflapjes klaargemaakt. Langs de weg kopen de Easy Riders graag vers fruit waar ze lekkere smoothies van laten maken.

Kan ik mijn backpack meenemen?

Jazeker! De backpacks worden ingewikkeld in een zak ter bescherming en achterop de motor gebonden. Dit is heel prettig, want tijdens de rit kun je tegen de backpack aanhangen en hem gebruiken als rugsteun. ‘s Avonds word je backpack eraf gehaald, zodat je er wat spullen uit kunt halen. Overdag houd je een rugzak op je rug voor de spullen die je makkelijk bij de hand wil hebben.

Wat ga je allemaal doen?

Het is natuurlijk niet leuk als we alles al verklappen, maar we snappen dat je graag weet wat je kunt verwachten. Tijdens de rit worden er heel veel stops gemaakt en afhankelijk van waar je uiteindelijk wordt afgezet door de Easy Riders zullen de activiteiten ook verschillen. Wij gingen onder andere naar een waterval, een zijdefabriek, een boer die rijstwijn maakt, een koffieplantage, een theeplantage en rijstvelden. Het leukste is dat je door kleine dorpen komt en daar de lokale stammen ziet die nog niet veel toeristen hebben gezien. Ze vinden dat hartstikke interessant en staan langs de weg naar je te zwaaien of roepen. De niet-toeristische route betekent ook echt ‘off the beaten track’, want je gaat soms over haast onbegaanbare wegen. Neem dus vooral een filmcamera mee, want die beelden wil je écht nog eens terugzien!

Waar kan je allemaal heen met de Easy Riders?

Het is mogelijk om een Easy Riders tour te boeken van Dalat naar welke plaats je maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld naar Nha Trang gaan of jezelf laten afzetten in Hoi An. Wij hebben ons naar Tuy Hoa laten brengen, omdat we daar een bezoek wilden brengen aan kennissen. Afhankelijk van de plaats waar je heen wilt, geven zij je aan hoelang de rit zal worden.

Is het wel veilig op de motor?

Wij hebben een tour met beschermende kleding geboekt bij Mr. Vu’s Easy Riders. Mr. Vu heeft het Backpackers Hostel in Dalat en biedt de tours aan in zijn hostel, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een tour bij hem te boeken als je niet in het hostel verblijft. Voor de Easy Riders van Mr. Vu betaal je misschien een tientje meer, maar het grote voordeel is dat je bescherming krijgt tijdens het motorrijden. Verwacht geen compleet motorpak, maar wel een luchtdoorlatend brandveilig jasje met bescherming voor de ellebogen en de handen en kniebeschermers.

Lijkt het je wat, achterop de motor bij de Easy Riders? Het is misschien al duidelijk, maar we zouden je het enorm aanraden!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie