Azië

Things (not) to do in… Hanoi!

De meeste reizigers naar Vietnam beginnen of eindigen hun trip in Hanoi. Met ruim 6,5 miljoen inwoners een stad waar veel leven is en van alles te doen. De meningen over Hanoi zijn vaak uiteenlopend van ‘houden van’ tot ‘haten’, maar te vervelen hoef je je er zeker niet! Wat zijn de leuke én juist minder leuke dingen om te doen in Hanoi? Je leest het in deze blog.

Boek een tour met de Hanoikids

Het is geen geheim dat het onderwijs in Vietnam niet zoals in Nederland is. Wij krijgen op de basisschool al Engelse les en spreken dus op jonge leeftijd al een aardig woordje. In Vietnam kennen veel jongeren deze luxe niet. De Hanoikids Voluntary English Club bestaat uit studenten die hun Engels graag willen verbeteren. Zij geven rondleidingen door Hanoi aan toeristen, gratis! Hoe dat werkt? Via de website hanoikids.org kun je een aantal Tour Packages vinden. Je kunt kiezen uit tour van een hele dag of een halve dag. In een Tour Package zit een aantal activiteiten, maar je mag ook zelf aangeven wat je graag wil bezoeken. Twee studenten van de Hanoikids Club pikken je op bij je hotel en nemen je mee naar deze bezienswaardigheden. Hier vertellen zij van alles over wat er te zien is en de geschiedenis. Hun Engels is goed, maar ze willen het natuurlijk verbeteren, dus stel ze vooral vragen en ga het gesprek met ze aan!

Ik schreef dat de tours gratis zijn, maar dat is niet helemaal waar. De Hanoikids nemen geen fooi of andere vorm van beloning aan voor de tour, maar er wordt wel verwacht dat je de lunch betaalt en de entree voor de bezienswaardigheden die je wil bezoeken. Lijkt me heel redelijk en kost alsnog maar een paar euro. Wat je ervoor terugkrijgt is een ontbetaalbare, leerzame en gezellige dag met lokale studenten die ontzettend gemotiveerd zijn! Lijkt het je leuk? Boek dan op tijd, want ze zitten vaak vol.

Op zondag naar het Hoan Kiem meer

Ben je op zondag in Hanoi? Ga dan naar het Hoan Kiem meer. Op zondag is de straat rondom het meer afgesloten voor rijdend verkeer, dus kun je rustig rondwandelen. Heel prettig dat je even niet op je hoede hoeft te zijn voor alle scooters en dat je ook nog eens vermaakt wordt. Straatmuzikanten maken muziek, er wordt gedanst, gezongen en gespeeld. Er lopen ook veel kinderen die een praatje maken met toeristen. Net als de Hanoikids doen zij dit om hun Engels te verbeteren. Ze vragen je bijvoorbeeld wat je hobby’s zijn en hoe het in je land van herkomst is.

Een heerlijk broodje halen bij Banh Mi 25

Lunchen voor nog geen euro? Het kan bij Banh Mi 25: een piepklein, maar heerlijk lunchzaakje in het centrum van Hanoi. Buiten bestel je bij een kar je broodje, vervolgens krijg je een ticket mee en neem je plaats op een miniatuurstoeltje in een gezellige ruimte. Je kunt kiezen of je een vegetarisch broodje of een broodje met kip of varken wil. Ik skipte de koriander door een Google Translate screenshot van de vertaling ‘geen koriander’ te tonen, want dat zit er standaard op. Wil je dat niet, geef het dan even aan. Bestel er nog een ijskoude juice bij en geniet. Wij beloven je, het is heerlijk!

Adres25 Hàng Cá, Hàng Bồ, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam

En wat niet doen?

Op internet wordt er voornamelijk geschreven over alle dingen die je wél moet doen als je ergens bent. Het kan ook fijn zijn om te weten wat je misschien beter niet kunt doen. Dit is natuurlijk altijd persoonlijk, dus bepaald vooral zelf of je het alsnog wel of niet de moeite waard vindt.

Hao Lo Prison
Wat wij niet de moeite vonden in Hanoi was de gevangenis Hao Lo Prison, in het centrum van Hanoi. Hier is veel te zien over de gevangenschap van Amerikanen en Vietnamezen tijdens de Vietnamoorlog. Dat klinkt heel interessant, maar een minpunt van de gevangenis vonden wij dat deze enorm gepropagandeerd wordt. Al vanaf de eerste ruimte van het complex merkten wij heel sterk het gevoel van ‘de Amerikanen waren verkeerd tegen ons, maar wij waren heel goed voor hen’. Dit zie je bijvoorbeeld aan foto’s van Vietnamezen die er slecht aan toe zijn en juist foto’s van Amerikaanse gevangenen die met Kerst lachend aan een eettafel zitten en aan het voetballen zijn. Voor ons een minpunt, dus we zijn er in een rap tempo doorheen gelopen.

In de scams van verkopers trappen
Hanoi is druk, heel druk. Door de chaos van mensen en scooters kun je overdonderd raken en een makkelijke ‘prooi’ zijn voor opdringerige straatverkopers. Zonder toestemming gaan ze je schoenen poetsen of duwen ze etenswaren onder je neus. Wees duidelijk tegen de verkopers, loop door en ga niet staan twijfelen. Het is helaas vervelend dat ze het doen, maar trap er dus niet in en laat vooral je tijd in Hanoi er niet door verpesten.

Gerelateerde berichten

2 Comments

 • Reply
  Yvonne
  21 mei 2018 at 15:39

  Wat een handige tips zeg.. die tour met Hanoikids lijkt me echt een aanrader en ga ik zeker onthouden. En lunchen voor nog geen euro lijkt me ook heerlijk trouwens. Leuk om te lezen!

  • Reply
   Marlot Keijnemans
   22 mei 2018 at 13:52

   Hi Yvonne,

   Dank voor je leuke reactie! Ik begrijp dat je naar Hanoi gaat? Maak op tijd een reservering bij de Hanoikids, het is een aanrader!

   Veel plezier!

  Plaats een reactie