Tips & Lijstjes

De nieuwe regels voor handbagage van Ryanair

Net zoals veel andere luchtvaartmaatschappijen, heeft ook Ryanair nieuwe handbagageregels ingevoerd. Je kunt er niet zomaar meer vanuit gaan dat je een handbagage koffer mee mag nemen zonder bijbetaling, in tegendeel zelfs. En natuurlijk gelden er ook allerlei speciale regels. Vandaar een handig overzicht van wat allemaal wel en niet mag, zodat je niet het volledige internet af hoeft te struinen op zoek naar de geldende regels.

Handbagage Ryanair met een standaardticket

Sinds kort hebben passagiers enkel nog maar het recht om een tas van 40 x 20 x 25 centimeter met zich mee te nemen. Deze moet bovendien onder de stoel passen. Je mag dus niet meer kosteloos een koffertje meenemen die in het ruim boven de stoelen past. Als je dat wel graag wil, dan kun je voorafgaand aan de vlucht een 10 kilo check-in koffer bijkopen. Dit kost tussen de €10 en €25 en is afhankelijk van de route en lengte van je vlucht. Let op, de kosten worden vaak per vlucht berekend. Wanneer je dus retour vliegt, betaal je deze kosten twee keer. Deze koffer wordt ingecheckt, dus je kunt zoveel vloeistoffen meenemen als je wil, wat een groot voordeel hiervan is. Als je koffer bij de boarding niet goedgekeurd wordt, dan wordt deze voor ongeveer €50 extra alsnog ingecheckt. Wanneer echter op de luchthaven meteen al blijkt dat je bagage niet aan de regels voldoet, kun je alsnog extra tassen bijkopen als je op tijd bent. De kosten hiervan zijn wel een stuk hoger dan wanneer je het van tevoren online geboekt zou hebben.

Handbagage Ryanair met een priorityticket

Een andere manier om een extra koffer mee te mogen nemen (naast de toegestane handtas), is door een priorityticket te kopen. Hiermee mag je twee tassen mee de cabine in nemen: één van 40 x 20 x 25 die onder de stoel past en één trolley die maximaal 10 kilo weegt. Bij sommige vluchten is dit vanaf €6 al mogelijk, maar bij de meeste kost het rond de €12 per vlucht (dus €24 retour). Hoe eerder je op de luchthaven bent en dus kan boarden, hoe groter de kans is dat je bagage gegarandeerd mee de cabine in mag. Dat scheelt op plaats van bestemming zo weer een uur wachten tot de rolband van de ruimbagage begint te lopen.

Als je het met deze bagage alsnog niet redt, is het mogelijk om koffers bij te boeken die je incheckt. De kosten, het gewicht en de afmetingen zijn afhankelijk van de soort vlucht, de periode en de bestemming.

Overige zaken betreffende handbagage

Het komt natuurlijk voor dat de algemene regels voor handbagage niet op jou van toepassing zijn. Bijvoorbeeld omdat je met een baby reist of omdat je bijzondere voorwerpen mee wil nemen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte bijzondere regels:

  • Voor een baby die op schoot meereist, mag je begeleider een extra tas van 5 kilo meenemen met spullen voor het kind. Een baby mag enkel op schoot meereizen als hij tussen de 8 en 23 maanden oud is. De babyvoeding hoeft niet aan de vloeistofregels te voldoen, maar het moet wel mogelijk zijn voor het personeel om de spullen te inspecteren. Dat betekent in ieder geval dat het in een doorzichtige verpakking dient te zitten.
  • Muziekinstrumenten die de toegestane afmetingen van de bagage overschrijden mogen meegenomen worden als er een extra stoel bijgeboekt wordt en het ticket aan de verdere vereisten voldoet.
  • Vloeibare medicijnen mogen mee aan boord en die hoeven niet in een gesloten doorzichtige zak te zitten.

Voor meer speciale regels, is het zeker aan te raden om de veel gestelde vragen op de site van Ryanair te raadplegen.

Tips voor het meenemen van bagage bij Ryanair

  • Het delen van één ruimbagagekoffer is goedkoper dan voor twee personen een kleinere ruimkoffer bijboeken. Een grote ruimbagagekoffer heb je al vanaf €30 per vlucht en twee kleintjes kost zeker twee keer €20 per vlucht.
  • De vliegtickets van Ryanair omvatten echt de basis van een vlucht. Feitelijk zit er niets bij inbegrepen, behalve een stoel. Voor kleine prijzen, kun je veel extra’s bijboeken en de vlucht dus naar je persoonlijke wensen aanpassen. Zo kun je voor €6 al priority boarden waardoor je een extra koffer mee mag nemen. Het lijkt dus heel duur te worden doordat bagage exclusief is, maar dit kan heel erg meevallen wanneer je goed uitzoekt wat de beste en goedkoopste optie voor je is.
  • Als je vaker met Ryanair vliegt (of van plan bent om dit te doen), dan kun je erover nadenken om de handbagagekoffer van Ryanair zelf te kopen. Zo weet je zeker dat die aan de juiste eisen voldoet.

 

Gerelateerde berichten