Tips & Lijstjes

10 tips om zuiniger te zijn voor het milieu tijdens je vakantie

Dat wij, als bewoners van deze hele mooie aardbol, aardig wat invloed uitoefenen op het milieu behoeft volgens mij geen verdere uitleg. Dit geldt ook voor het vieren van vakantie. We willen graag en hebben het geluk ieder hoekje te kunnen ontdekken. Tijdens onze vakantie kunnen we echter wel van alles doen om onze impact te verminderen. We geven je graag 10 tips.

1. Plastic tasjes zijn zó 2015

In 2016 werden de gratis plastic tasjes op nationaal niveau verboden, dus waarom gaan ze nog mee in je koffer? Kies voor een herbruikbaar alternatief voor je waszak en strandtas. Neem ook een shopper mee voor je boodschappen op de bestemming, dan kun je die plastic tasjes zoveel mogelijk laten liggen. Wil je duurzaam shoppen voor een tas, denk dan eens aan Wyatt & Jack. Deze designers bouwen weggegooid plastic om naar een stijlvolle tas. Cool!

2. Hergebruik je mini’s

Ideaal als je op een niet al te lange vakantie gaat. Bij diverse winkels kun je herbruikbare miniflesjes kopen voor bijvoorbeeld je shampoo, douchegel en gezichtscrème. Ik vind ze zelf zo handig dat ze ook altijd gewoon weer mee terug gaan voor de volgende reis. Scheelt in je portemonnee, want je hoeft niet steeds nieuwe te kopen, en je hebt weer meer zwerfafval in het milieu voorkomen. Hooray!

3. Laat niets achter

Een dag op het strand: heerlijk! Een boekje, een koekje, een spelletje. Volle tassen gaan mee richting het paradijsje, maar niet altijd even vol mee terug. Een waterflesje, een kapotte strandbal of een weggewaaid tijdschrift zijn al snel vergeten en worden soms overgelaten aan de natuur. Zonde! Een vis heeft straks jouw vergeten plastic in z’n buik. Zorg dat je alles meeneemt als je het strand verlaat, zodat het een mooie plek met zand blijft.

4. Weet je wat ik wil? Een opblaaskrokodil!

Kinderen vinden het geweldig: met een opblaasbare krokodil het water op. Ze nemen wat kofferruimte in beslag, maar dat is de pret natuurlijk helemaal waard. Wil je de natuur een beetje helpen, neem ze dan ook weer mee naar huis om een volgende keer te gebruiken. Dat scheelt toch weer én je ‘redt’ de krokodil ;-).

5. Wat heb je nou écht nodig?

Een rietje in je cocktail of een roerstaafje in je koffie terwijl je hem toch zwart drinkt: zijn al die plastic items wel echt nodig? Is het antwoord ‘nee’? Laat hem dan lekker liggen of zeg tegen je barman dat je hem niet nodig hebt. Hoe minder wij gebruiken, hoe minder in de natuur kan belanden.

6. I’m walking on sunshine

Nouja, je telefoon dan. Door een zonnelader aan te schaffen kun je je telefoon opladen door middel van zonne-energie. Hij kan dus gewoon naast je strandbedje opladen! En tegenwoordig hoeft zo’n lader ook niet al te veel te kosten. Op langere termijn is dit zeker een duurzame optie.

7. Gebruik je handdoek nog een dagje

Het is fijn als er iedere dag een schone handdoek klaarligt, maar vaak kan deze nog wel een dagje mee. Als iedereen iedere dag een handdoek in de was gooit, telt het water- en energiegebruik aardig op. Kleine wasjes, grote wasjes… Beter eentje minder!

8. Een koele kamer

Als je de hele dag met je bol in de zon hebt gezeten is het heerlijk om in een koele kamer terug te komen. De airco heeft  de hele dag aangestaan, dus met die koelte zit het wel goed! Maar… die airco heeft heel veel energie nodig, wat weer voor vervuiling zorgt. Laat je airco overdag dus zoveel mogelijk uit en zet hem bijvoorbeeld rond het eten weer aan, zodat je in ieder geval in een koele kamer kunt slapen. Doe overdag je gordijnen dicht om te voorkomen dat de zon een broeikas creëert van je stulpje.

9. Voor de thuisblijver

Op vakantie denk je natuurlijk helemaal niet aan thuis, maar ook hier kun je het een en ander doen om bij te dragen aan een milieuvriendelijker leven. Haal voordat je vertrekt zoveel mogelijk opladers en stekkers uit het stopcontact en zet je apparaten helemaal uit (dus niet op stand-by). Goed voor het milieu én voor je energierekening. Dat kan weer in de pot voor je volgende vakantie!

10. Wees lief voor de dieren

Dieren maken ons vaak vrolijk, maar wij moeten hen ook vrolijk houden! Ze zijn er niet om ons te vermaken met allerlei trucjes. Wees lief voor ze en doe geen excursies waar ze niet blij van worden. Dit betekent uiteraard niet dat je helemaal niets mag doen waarbij dieren betrokken zijn, maar zorg dat je bij een betrouwbare organisatie je excursie boekt, het liefst met een keurmerk voor dierenwelzijn.

Gerelateerde berichten