Tips & Lijstjes

Deze verzekeringen zijn onmisbaar als je op vakantie gaat

Als wij een klein beetje op elkaar lijken, dan is er een grote kans dat je tijdens het boeken van je vakantie met je hoofd al lang op je vakantiebestemming bent. Het afsluiten van verzekeringen is iets waar je waarschijnlijk niet (of kort) over nadenkt. Desondanks zijn verzekeringen onmisbaar en kom je er vaak te laat achter dat je ze af had moeten sluiten. Om ervoor te zorgen dat je helemaal voorbereid op pad kunt, laten we je hier vier verzekeringen zien die je zeker overwogen moet hebben.

De reisverzekering

Het ligt wellicht een beetje voor de hand, maar het afsluiten van een reisverzekering is essentieel als je van plan bent om de grens over te steken. Vaak vergoedt een reisverzekering hiermee meer dan je zou denken. In het buitenland is een reisverzekering namelijk ook een belangrijke aanvulling op de zorgverzekering, omdat je zorgverzekering in het buitenland vaak maar een deel van de totale kosten dekt. Het uitzoeken van een reisverzekering vraagt echter wel om wat aandacht, dus vandaar dat we enkele belangrijke aandachtspunten op een rij hebben gezet:

  • Verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid in reizen die binnen Europa en buiten Europa plaatsvinden. Let er voorafgaand aan de reis dus goed op dat je wel de juiste dekking hebt en niet voor verrassingen komt te staan. Om zeker te weten dat je de goede dekking hebt, moet je het per land checken. Zo vallen de Canarische Eilanden (ondanks hun Spaanse nationaliteit) vaak niet onder Europa en Egypte soms juist weer wel.
  • Verzekeringsmaatschappijen maken ook verschil tussen doorlopende of kortlopende reisverzekeringen. Afhankelijk van hoe vaak je op vakantie gaat per jaar, kan de een of de ander goedkoper zijn. De maatschappij kan je hier ook zeker in adviseren en je voorzien van rekenvoorbeelden.
  • Denk eraan om de voorwaarden van een verzekering door te lezen. In de kleine lettertjes staan vaak een hoop uitzonderingen die belangrijk zijn om te weten. Bepaal ook goed welke risico’s je zelf wil dragen en welke je wil laten verzekeren.

De uitvaartverzekering

Bij veel mensen zit een uitvaartverzekering al in hun standaardpakket met doorlopende verzekeringen. Er gelden vaak echter net andere voorwaarden voor het geval dat deze uitzonderlijke situatie zich in het buitenland voordoet. Je kunt ervoor kiezen om eens na te lopen op welke manier jouw (nog af te sluiten) uitvaartverzekering dekking geeft wanneer een onverwacht overlijden zich in het buitenland voordoet. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ze zich op dat moment geen enkele zorgen hoeven te maken over kosten. In dat geval kan het een rustgevend gevoel zijn om een uitgebreide uitvaartverzekering af te sluiten. Ook daarbij is het maar net welke (financiële) risico’s je bereid bent om zelf te dragen en welke je wil verzekeren.

De pechhulpverzekering

Mocht je van plan zijn om op vakantie te gaan met eigen vervoer, dan hoort de pechhulpverzekering zeker in het lijstje met belangrijke verzekeringen thuis. Op vakantie maak je toch vaak een hoop kilometers in korte tijd en rij je natuurlijk over wegen die iets minder goed bijgehouden zijn dan hier. Een lekke band, een oververhitte motor of een versleten remschijfje is dan geen uitzondering. Het kan natuurlijk ook zijn dat je voertuig ter plekke niet te repareren is en dat de auto terug naar Nederland moet worden vervoerd. Voor dat soort kosten (die toch al snel oplopen) kun je je verzekeren. De kosten van het vervangen van het onderdeel moet je eigenlijk altijd zelf betalen maar van alle bijkomende kosten zoals vervangend vervoer, transport naar Nederland en sleepkosten hoef je dan niet meer wakker te liggen.

Overigens is het ook een handig puntje om over na te denken wanneer je een huurauto neemt. Hoe dat geregeld wordt is per land verschillend, maar het kan nooit kwaad om even na te vragen wat er gebeurt wanneer je pech krijgt en wie er dan voor welke kosten opdraait.

De annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering is een verzekering die je in de meeste gevallen gelukkig niet nodig hebt, maar waar je ook ontzettend blij mee bent wanneer hij wél van pas komt. Mocht het zo zijn dat je je vakantie moet annuleren door bijvoorbeeld ziekte, overlijden in de familie of Corona, dan kan deze verzekering de reeds betaalde som terugbetalen aan jou. Er zijn vrij veel redenen voor annuleren die onder deze verzekering vallen: zo ook het onverwachts verliezen van je baan of bijvoorbeeld het stukgaan van je lange relatie. Sommige verzekeringen dekken ook de situatie dat je het land van bestemming niet meer vertrouwt op veiligheid. De annuleringsverzekering is een hulpmiddel die jou zal beschermen tegen kosten die je eigenlijk dus helemaal niet maakt. Let er hierbij wel op dat er een verschil zit in dekking, wellicht valt jouw reden niet onder de gekozen dekking en moet je alsnog betalen. Lees de voorwaarden dus goed door.

Gerelateerde berichten