Europa

Een bezoek aan de Plitvice meren & watervallen in Kroatië

De Plitvice meren zijn een van de meest bezienswaardige natuurwonderen van heel Europa. Het nationale park werd in 1979 als werelderfgoed op de lijst van UNESCO gezet. Het park trekt elk jaar in de duizendtallen aan bezoekers naar zich toe. Dat is ook wel begrijpelijk, aangezien de Plitvice meren adembenemend mooi zijn, met prachtige turquoise meren en watervallen is deze plek zeker een bezoekje waard. We vertellen je graag nog iets meer over deze wonderlijke plek.

Wat kun je allemaal zien in het nationale park?

Er is van alles te zien in het gebied van de Plitvice meren. Het totale oppervlakte van het park bedraagt maar liefst 266 vierkante kilometer. In het park zijn in totaal 16 meren, deze zijn onderverdeeld in bovenmeren (Gornja) en benedenmeren (Donja). De meren variëren in diepte en zijn soms tot wel 46 meter diep en 470 meter lang. Daarnaast telt het park ook nog eens meer dan 90 watervallen, de hoogste hiervan is 78 meter hoog en is een erg populaire trouwlocatie. Het park zelf bestaat voor het grootste gedeelte uit bossen. Je kunt er sparren vinden van meer dan 50 meter hoog met doorsneden van 1,5 meter. In de bossen leeft ook veel wild zoals herten, wolven, dassen, wilde zwijnen, beren en lynxen. In het park leven ook meer dan 140 verschillende vogelsoorten en bijna 30% van alle vlinders in Kroatië.

Plitvice meren

Hoe zijn de Plitvice meren te bereiken?

De Plitvice meren zijn makkelijk bereikbaar vanuit heel Kroatië. Het meest nabijgelegen vliegveld is Rijeka, maar ook vanaf de andere vliegvelden van Dubrovnik, Pula, Split, Zadar en Zagreb kun je dagelijks een bus pakken, soms met een korte overstap. Je kunt de Plitvice meren ook makkelijk bereiken vanaf de populaire kustplaatsen Istrië en Kvarner. Het is ook een mogelijkheid om vanuit Italië met de boot over te komen en vanuit de haven naar de Meren te rijden.

Wat is de beste tijd om de meren te bezoeken?

Het gehele jaar door zijn de Plitvice meren geopend, elk seizoen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Tijdens de zomermaanden is alles prachtig groen en alle bloemen staan dan in bloei. Tijdens de herfstmaanden hebben de watervallen het meeste kracht, dit komt door het regenseizoen. In de winter is alles bedolven onder sneeuw en ijs, het lijkt dan net een sprookje.

Plitvice meren

Wat is de entree?

De entreeprijs voor het park is seizoensgebonden. De prijs per dag kan variëren tussen de 55 en 180 Kuna (7 tot 24 euro). Voor twee dagen is dit tussen de 90 en 280 Kuna (12 tot 37 euro). Er zijn ook kortingen voor kinderen, studenten en grote groepen.

Plitvice meren

Hoe kom je het beste door het park?

Het park is voorzien van kilometers aan wandelpaden. De meeste paden liggen voor het grootste deel langs de meren, het is soms ook mogelijk om de meren over te steken via houten bruggetjes die vlak boven het water liggen. Je kunt de meren ook makkelijk oversteken met een rondvaartboot. De boot vaart een korte en een lange route. De korte route duurt zo’n 5 minuten en vaart vanaf de ene kant naar de andere in het Kozjak meer. De lange route duurt zo’n 20 minuten en gaat vanaf het hoge deel naar het lage deel van het park. Het is ook mogelijk om een trein te pakken. Als laatste is er ook nog de mogelijkheid om zelf een roeiboot te huren en de meren te verkennen. Houd er wel rekening mee dat tijdens de winter je geen gebruik kunt maken van de rondvaartboot en de trein in verband met sneeuw en ijs.

Plitvice meren

Tot slot nog een paar handige tips

  • Om alles van het park te kunnen zien heb je zeker een volle dag nodig. Het is nog beter om in een accommodatie in een nabijgelegen plek te verblijven en een paar dagen de tijd te nemen om dit immense park op je gemak te kunnen bewonderen.
  • Neem goede wandelschoenen mee. Het park is erg groot en daarom zal je vaak te voet aardig wat kilometers moeten afleggen.
  • Wijk niet af van de paden. In de dichte bossen van het park kunnen beren en wolven zitten die je liever niet tegen komt. Er zijn ook zoveel wandelpaden dat je dagen lang kunt lopen zonder ook maar een keer hetzelfde pad tegen te komen.
  • Neem voldoende water mee. Het kan vooral in de zomer erg heet worden en je kunt niet altijd een plek vinden waar je je flesje kan bijvullen of iets kunt halen.
  • Neem je eigen lunch mee. Er zijn in het park ook wat restaurants te vinden, maar deze zitten vaak erg vol en zijn meestal redelijk prijzig. Het is in het park toegestaan om je eigen etenswaren mee te nemen mits je niks achterlaat.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie