Australië

Great Barrier Reef – Het natuurwonder van Australië

Het Great Barrier Reef in Australië is een paradijs voor snorkelaars. Er is er van alles te vinden zoals prachtige koraalriffen, tropische eilanden, honderden verschillende soorten vissen, sponzen, anemonen, haaien en schildpadden. Het Great Barrier Reef ligt aan de kust van Queensland in het noordoosten van Australië. Het is bijna 2000 kilometer lang en loopt vanaf het zuidelijke Bundaberg tot aan het noordelijke Cape York. Het Great Barrier Reef is één van de meest bezochte toeristische gebieden van Australië.

De onderwaterwereld

Het Great Barrier Reef is een Marine Park, Dit houdt in dat het hele gebied beschermd is. Er zijn veel bijzondere dieren te zien, waarvan een groot deel met uitsterven wordt bedreigd. Bijvoorbeeld de groene zeeschildpad en de zeekoe. Ook staat het gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er wordt veel gedaan om het rif in zijn originele staat te behouden. Er leven in het rif enorm veel vissen, zoals de clownsvis die iedereen kent uit de bekende film “Finding Nemo”. In het heldere water kan je soms tot wel 60 meter de diepte in kijken. Het is dan ook een echte must om je onderwatercamera mee te nemen. Wees bereid om walvissen, dolfijnen, schildpadden, tandbaarzen en roggen tegen te komen!

Duiken en Snorkelen

Om deze magische onderwaterwereld te kunnen ontdekken moet je een duik of snorkeltour boeken. Je hebt de keuze uit een dagtrip of een tour voor meerdere dagen. Bij deze tours overnacht je vaak op de boot. Als je nog geen duikbrevet hebt dan is het Great Barrier Reef de ideale plek om dit te behalen. Over de hele kust worden er verschillende cursussen gehouden. Deze cursussen duren over het algemeen zo’n 4 tot 5 dagen, hierna behaal je je duikbrevet en ben je in staat om overal ter wereld te gaan duiken. Mocht je hier geen tijd of budget voor hebben dan kan je natuurlijk ook gaan snorkelen. Tijdens het snorkelen valt er ook zat te zien, omdat het koraal vaak dicht tegen het wateroppervlak zit. Heb je helemaal geen zin om het water in te gaan? Dan kun je er ook nog voor kiezen om het koraal te bewonderen vanuit de boot met een glazen bodem.

De toekomst van het Great Barrier Reef

Hoe hard men ook probeert het sterven van de koralen en dieren in het Great Barrier Reef te voorkomen, zijn er helaas meer steeds serieuzere bedreigingen bij gekomen. De enorme aantallen met toeristen die elk jaar het rif bezoeken hebben een grote impact op de groei en het bestaan van de riffen. Mocht je dit zo veel mogelijk willen voorkomen zorg er dan voor dat je tijdens je bezoek niks aan raakt en voer geen vissen. Daarnaast is ook de klimaatverandering een factor. Dit zorgt ervoor dat het koraal verbleekt en afsterft. Ook vervuiling vanaf het land en visserij vormen een bedreiging. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan is er ook nog een zeesterren plaag uit Japan. Deze zeesterren eten het riff op, en komen in steeds grotere aantallen.

Hoe kom je bij het Great Barrier Reef?

Cairns is de plek waar je moet zijn als je het Great Barrier Reef wilt bezoeken. Het vormt de centrale basis waar je veel diverse tours kunt boeken. Er gaan vluchten naar Cairns vanuit alle grote steden in Australië. Ook vanuit Port Douglas en Townsville gaan er veel boottochten naar het Great Barrier Reef. Je kunt ook het riff bezoeken vanuit Airlie Beach. Je kunt dan gelijk een bezoekje doen aan de prachtige Whitsunday eilanden. Mocht je een trip met de auto maken, je kunt dan via de Captain Cook Highway naar Cairns. Onderweg naar Cairns zijn er prachtige uitzichten te zien.

De beste reistijd Great Barrier Reef

De beste momenten om het Great Barrier Reef te bezoeken zijn tussen april t/m oktober. Het zicht onderwater is dan het beste en de temperatuur van het zeewater is dan ook lekker warm. Als je echt iets bijzonders wilt meemaken dan kun je het beste in november gaan, het is dan lente in Australië. Wanneer de volle maan heeft geschenen dan beginnen de koralen met voortplanten. In augustus en november komen de zeekoeien naar Fraser Island en de Whitsunday eilanden om hun jongen te baren. Van juni tot november kun je op zoek gaan naar bultrugwalvissen die dan voorbij komen. Mocht je tussen november en februari reizen, dan kun je zeeschildpadden bezichtigen, die komen rond deze tijd aan land om eieren te leggen.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie