Spanje

Het klimaat van Lanzarote; wat is de beste reistijd voor Lanzarote?

Lanzarote is een van de Canarische Eilanden. Deze eilanden horen officieel bij Spanje en daarom bij Europa, maar ze liggen ter hoogte van Zuid-Marokko. Dat betekent: Afrikaanse temperaturen, winden en klimaat! En dat is een groot voordeel van Lanzarote. Het klimaat is er het grootste gedeelte van het jaar erg aangenaam. Desondanks is het fijn om goed voorbereid het vliegtuig in te stappen, want het is een eiland dus door het landschap heeft het weer soms kuren. Lees daarom in dit blog, wanneer de beste reistijd is, wat het klimaat over het algemeen is, wat de temperaturen en wind doen en mijn beste tip!

De wind in Lanzarote

Lanzarote is een klein eiland en dat heeft gevolgen voor de wind. Het waait er redelijk vaak en soms ook hard door de windstromen van de Atlantische oceaan. Dat doet veel met de temperatuur. Dus zorg dat je ook genoeg warme kleding bij je hebt, ook als je favoriete weer-app aangeeft dat het enkel 30 graden zal worden. De gevoelstemperatuur bij een beetje wind ligt namelijk stukken lager. Door het landschap wordt ook veel van de wind gebroken. Je kunt dus bij harde wind beter naar laaggelegen plekken gaan, zoals Puerto del Carmen omdat je de wind daar veel minder voelt. De wind heeft in de zomermaanden ook een groot voordeel, want ondanks hoge temperaturen is het bijna nooit echt te heet.

Dagelijks weerbericht

Eén tip: luister niet naar het dagelijkse weerbericht van welke website dan ook. Toen ik mijn koffer in moest pakken gaf iedere site en app 17 graden aan. Dus ik ging met lange broeken en jassen op pad. Eenmaal aangekomen bleek de gevoelstemperatuur vele malen hoger te liggen en had ik niks om aan te trekken. Je kunt prima ’s ochtends vertrekken met jas en sjaal aan en in de middag op je bikini op het strand liggen. Neem dus voor alle temperaturen kleding mee. Ook op de dag zelf snappen de apps en websites niet waar de wolken hangen. Luister gewoon naar je gevoel en kijk zelf om je heen.

Temperaturen en zon

Omdat Lanzarote ter hoogte van Afrika ligt, is het ook echt de Afrikaanse zon die je voelt. Vroeg in het seizoen is deze al erg sterk en staat hij al hoog in de lucht. Zodra de zon doorkomt en het zo’n 15 graden is kun je prima in je bikini op het strand liggen, anders dan in Nederland. De ligging zorgt er ook voor dat de gemiddelde temperatuur per dag in iedere maand boven de 15 graden ligt. In de zomer is het gemiddeld zo’n 30 graden (mede door de wind die het lekker afkoelt). Let wel op, want als de wind vanuit de Sahara komt neemt deze een hele hete lucht mee en kan het wel 40 graden worden. Je merkt dat de wind daar vandaan komt doordat er dan een laagje zand uit de Sahara ’s ochtends op je auto ligt.

Neerslag en bewolking

In de zomermaanden is neerslag echt heel zeldzaam. Van oktober tot mei kan het wel regenen, maar per jaar is dat maximaal 150 mm (ter vergelijking: dat kan in Nederland prima op een dag vallen). Bewolking is over het algemeen wel normaal in Lanzarote, ook in de zomer. Dat heeft te maken met het landschap en de vulkanen waar de wolken tegenaan blijven hangen. Dat betekent ook dat het aan de andere kant van de bergen vaak helemaal zonnig is.

Als je in een accommodatie zit midden op het eiland zal het in de ochtenden vaak bewolkt zijn, maar als je dan 5 kilometer verder rijdt, is er niets meer aan de hand. Hou daarom altijd de lucht in de gaten als je behoefte hebt aan zon. Want op de ene plek lijkt het alsof je de zon die dag niet meer gaat zien, maar een stukje verder denk je “waarom heb ik een lange broek aangetrokken”.

De beste reistijd

Kortom, gedurende het hele jaar kun je goed reizen naar Lanzarote omdat het eiland niet echt een winter- of regenmaand kent. Het beste weer zal je in de zomer hebben omdat de temperaturen dan oplopen en de kans op neerslag en bewolking afneemt. Alleen de kans op extreem hoge temperaturen heb je dan ook. In alle andere maanden is de kans ook lekker weer altijd groot. En neem vooral voor alle weerstype kleding mee.

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie