Spanje

Tips om Gran Canaria te verkennen!

Mijn tripje naar Gran Canaria had het doel om te het eiland te ontdekken en tegelijkertijd tot rust te komen. Dat is zeker weten geslaagd! De rust werd kort verstoord toen de piloot per ongeluk zei dat we in het vliegtuig naar Mallorca zaten. Maar toen iedereen besefte dat hij Las Palmas de Gran Canaria door de war haalde met Palma de Mallorca, waren we weer gerustgesteld. Dik 4.5 uur vliegen verder, sta je midden in het Spaanse rustige leventje. Deze trips en tours hebben wij gedaan om op een fijne manier het eiland te verkennen!

Een rondje door Gran Canaria

Omdat Gran Canaria letterlijk een rondje is (en de weg ook zo loopt), is dit een vrij simpel plan. Het zuiden kenmerkt zich door zandstranden, toeristische plekjes, gezellige boulevards, brede stranden en de zandduinen van Maspalomas. In tegenstelling tot het noorden waar de kust rotsachtig is maar wel prachtig en fotogeniek. Je kunt op veel plaatsen ook zwemmen, alleen moet je je handdoek soms wel op wat kiezels spreiden. Het noorden is daarmee ook minder toeristisch en dus nog een stuk authentieker. Een deel van het oosten wordt echt gebruikt voor industrie (niet de fijnste plek om te vertoeven dus). Het westen is daarentegen wel weer echt prachtig.

Las Palmas

De hoofdstad van dit Spaanse walhalla is Las Palmas. Ongeveer de helft van alle mensen die op het eiland wonen, hebben hun huisvesting in deze stad. Even bijkomen van de drukte die je in de stad ervaart? Neem een boek en zwemkleding mee naar Playa de las Canteras (het stadsstrand) en kom er de rest van de dag niet meer vanaf. Hou je van cultuur? Boek een rondleiding (of plan zelf een route) door de oude wijk Vegueta waar je allerlei oude panden met historische verhalen aantreft. Het is een grote stad maar zeker geen wereldstad en mede daarom heerst er ook zo’n leuke sfeer. Barretjes zijn niet gericht op massatoerisme maar wel op een gezellige doorstroom. Grote delen kun je lopen, maar het vervoer tussen de wijken is ook goed te doen met de bus.

Shoppen

Nederlanders zullen Gran Canaria niet echt als een shopeiland omschrijven, maar het is wel een slentereiland. Op de boulevards vind je schattige souvenirwinkeltjes en ook wat kledingboetiekjes. Grote merken kom je eigenlijk alleen in de winkelcentra van grote steden tegen. Deze liggen iets buiten de stad, zijn voorzien van airco en glimmende vloeren. Daar in de buurt vind je ook een IKEA, Decathlon en andere grote sportmerken. Winkels genoeg dus om af te struinen, maar voor de nieuwe collectie van de H&M zou ik toch even wachten tot je weer in Nederland bent. 

Lunch, borrel en diner

Aangezien het een Spaans eiland is, kun je er heerlijk eten. Lunchkaarten zijn vaak gelijk aan de avondkaarten. Ze zijn rijkelijk gevuld met allerlei verse visgerechten, salades en pizza’s (uit Italiaanse sferen). Op zondag strandden we echter in onze zoektocht naar een restaurantje. Rust betekent dan ook echt rust en in het laagseizoen gaat alles dus lekker dicht. In grote steden is uiteraard wel een restaurantje of supermarkt te vinden. Borrelen kunnen de Spanjaarden als geen ander dus onder het motto van inburgering kun je in de namiddag zonder excuus op een terrasje neerploffen.

Vervoer over het eiland

De wegen zijn tiptop in orde op Gran Canaria. Er rijden wel bussen maar de haltes zijn echt beperkt tot de grote steden. De beste manier om het eiland te verkennen is dus door een scootertje of een auto te huren. Je staat binnen 45 minuten op bijna alle plekken die de moeite waard zijn om te bekijken. Ik denk dat de bevolking op het eiland liever politieman werd dan buschauffeur want op je snelheid letten, kunnen ze als de beste daar. Rijd niet te hard want de boetes zijn geen pretje.

Gran Canaria is echt top als je er in de Nederlandse winter even tussenuit wil (en kleur wil kweken voor het voorjaar), maar ook in de warme zomers biedt het een uitkomst. Het is een soort Spanje in het klein, die alle facetten biedt die je in een vakantie zoekt. Activiteiten, bezienswaardigheden, cultuur, een lekkere keuken, mooie stranden, gezellige dorpjes, top vervoer en fijne overnachtingsmogelijkheden! En het allerbelangrijkste: de ZON!

 

Gerelateerde berichten