Tips & Lijstjes

Het water verkennen met een kano of kajak

De wereld bestaat voor ⅔ uit water en toch genieten we met zijn alle nog te weinig van wat het water te bieden heeft. De kano is het ultieme vervoersmiddel om in alle rust te genieten van de mooiste meren, rivieren en zeeën. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kopen van een kano of is huren toch beter? Bedenk van tevoren goed hoe jij van het water wil gaan genieten. Wil je graag heel veel snelheid maken of de ruige zee trotseren of wil je juist rustig genieten van de natuur? Wil je dit alleen doen of juist met meerder mensen? En ben jij vaak op het water te vinden of wil je het gewoon eens een keer proberen?

Kano of toch een kajak?

De namen Kano en kajak worden vaak met elkaar verward en dit is begrijpelijk. Echter is er wel degelijk een verschil tussen de kano en kajak. Een kano bestuur je altijd met minimaal 2 personen en dit komt omdat je per persoon maar een peddel aan een kant van de boot hebt. Je hebt dus minimaal 2 man nodig om vooruit te komen. Een kano is bovendien open van de bovenkant, terwijl een kajak volledig gesloten is. Een kajak bestuur je met een peddel met aan beiden uiteinden een blad. Zo kun je dus in je eentje varen. Dit is mogelijk omdat een kajak heel smal is. Dankzij zijn eigenschappen is een kajak dus geschikt voor wilde rivieren en ruige zeeën, terwijl een kano meer geschikt is voor rustige rivieren en meren.

Huren of kopen?

Het grote voordeel van een eigen kano is dat je kunt kanoën waar jij zelf wil, want je kunt hem overal te water laten en je bent niet afhankelijk van een aanwezige verhuurder. Daarnaast ben je voordeliger uit om er eentje te kopen wanneer je vaak kanoet. Huren kost namelijk al gauw tussen de 20 a 30 euro per keer. Een kano huren kan natuurlijk ook. Dit is ideaal wanneer je niet vaak gaat kanoën, maar het toch een keer wilt beleven. Besef dan wel dat er een verhuurder in de buurt moet zitten en dat de kans groter is dat het in die buurt drukker is op het water. Ook zijn deze kano’s vaak minder comfortabel en basic uitgerust.

Een opblaasbare kano of eentje van een harde kunststof?

Vaak wordt over het hoofd gezien dat er ook opblaasbare kano’s bestaan, terwijl deze vaak ideaal zijn voor jouw avontuur. Het grote voordeel van een opblaasbare kano is dat deze super makkelijk mee te nemen is, maar ook een stuk comfortabeler zit dankzij het meeverende zachte materiaal. Het voordeel van een kunststof kano is dat deze tegen een stootje kan. Vaak zijn deze dus ook te gebruiken op wilde wateren, wat met een opblaasbare variant niet mogelijk is.

Aantal personen

Kanoën is erg leuk, maar al helemaal als je deze beleving met familie of vrienden kunt delen. Bedenk van tevoren dus goed hoeveel mensen je wilt meenemen in jouw kano en of de kano hiervoor geschikt is. Wil je toch graag een keer rustig alleen van de natuur genieten, kies dan voor een 1 persoons kajak.

Opbergruimte

Zomaar een stukje kanoën is leuk, maar het liefst vaar je natuurlijk naar een bepaalde eindbestemming toe. Wanneer je plant om langer te gaan varen is het verstandig om dingen zoals: eten en drinken mee te nemen. Hiervoor moet natuurlijk wel ruimte zijn in de boot. Kijk van tevoren dus goed of de boot hiervoor groot genoeg is en of er bijvoorbeeld opslagruimtes zijn. Ook wil je niet dat je spullen nat worden dus vergeet ze niet in een waterdichte zak of tas te doen.

Kano accessoires

Een kano vaart natuurlijk niet vanzelf. Er zijn een aantal dingen nodig om jouw avontuur tot een succes te maken. Hieronder vind je een lijstje met de dingen die nodig zijn voor jou kanotocht of hem nog leuker maken.

 • Peddels
 • Skeg
 • Waterdichte tas
 • Waterdichte kleding
 • Camera
 • Verrekijker
 • Een kaart of Google maps
 • Zwemvest
 • Reparatieset (In geval van een opblaasbare kano)
 • Luchtpomp (In geval van een opblaasbare kano)
 • Een gave bestemming zoals bijvoorbeeld Toronto of L’escala aan de Costa Brava

Gerelateerde berichten