Tips & Lijstjes

Hoe maak je de beste foto’s op reis?

Vakanties zijn niet alleen speciale momenten in jouw leven, maar natuurlijk ook voor de mensen met wie je de reis deelt. Het is dan ook niet wonderlijk dat mensen foto’s lopen maken van hun vakantie sinds het bestaan van de commerciële camera. Waar dat vroeger met wegwerpcamera’s en rolletjes ging, zijn er tegenwoordig veel meer middelen beschikbaar voor de gemiddelde vakantiegangen.

Experts zeggen altijd: ‘De beste camera is altijd te camera die je bij de hand hebt’. Nu is het waar dat je tegenwoordig hele mooie foto’s kan maken op de nieuwe smartphones, maar om echte kwaliteit te produceren heb je meestal wel iets beters nodig.

Alhoewel een camera zonder twijfel een belangrijk onderdeel is van het maken van goede foto’s is het niet het enige dat doorslaggevend is. Daarom hebben wij een kleine crash course in elkaar gezet zodat jij weet hoe jij voortaan de beste foto’s op reis kan maken.

Kies je camera en lenzen voor het type foto’s dat je wilt maken

Zodra je wil beginnen met het maken van goede foto’s, heb je een geschikt toestel en lenzen nodig. Maar het cliché in dit verhaal kan niet meer waar zijn: iedere foto is anders. Daarom is het slim om na te gaan wat voor een foto’s jij mooi en leuk vind om te maken.

Immers gebruik je geen portretlens voor wildlife fotografie, en gebruik je geen telelens voor portretten. Voor ieder genre van fotografie zou je jarenlang kunnen bestuderen om onder de knie te hebben, maar een beknopt beginnersadvies zou zijn:

  • Echt goede foto’s worden nog steeds gemaakt met spiegelreflex camera’s, De kwaliteit van een camera met grote sensor is nog steeds niet te evenaren door een kleine digitale camera.
  • Beginners modellen van spiegelreflex camera’s hebben vaak geen full frame, maar een cropped frame. In dat geval lijken foto’s dichterbij dan ze daadwerkelijk zijn. Een 50mm lens krijgt de standaard zoom van een 70mm lens. Houdt hier rekening mee.
  • Fotografeer je graag landschappen, architectuur en interieur? Dan zijn er een plethora aan lenzen die handig zijn voor jou. De meest veelzijdige lens is echter een groothoek lens, hiermee kan je grote oppervlakten in één keer in beeld brengen.
  • Voor mensen die liever vogels of andere dieren van een afstand fotograferen zijn er lenzen met een afstand van 200mm en meer.
  • Voor portretten en foto’s die op portretafstand gemaakt worden kan je het beste een lensbrandpunt van 50-100mm hebben. Dit geldt ook ongeveer voor straatfotografie alhoewel dit vaak iets dichterbij is afhankelijk van persoonlijke smaak.
  • Het maakt niet uit welk merk camera of lenzen je koopt, zolang alles maar samenwerkt. Zo werkt een Canon body niet met normale Nikon lenzen en vice versa.

Belichting is net zo belangrijk als een goede camera

Licht speelt een belangrijke rol in het maken van foto’s. Of het nu gaat om landschappen, foto’s van dieren en planten, stadse taferelen of portretten, de beste foto’s worden gemaakt wanneer het licht precies goed valt.

Om die reden zie je fotografen vooral actief in de ochtend en de namiddag. Als de zon te hoog staat zal de schaduw niet mooi vallen. Juist wanneer de zon wat lager staat kan je goed spelen met licht en schaduw voor een mooie foto. Houd hiermee rekening wanneer je foto’s wilt maken en positioneer jezelf goed.

Ga eens op een fotografiereis

Voor mensen die echt serieus zijn om goed te leren fotograferen zijn er speciale fotografiereizen. Bij dit soort reizen ga je onder begeleiding van een professionele fotograaf op vakantie met een groep fotografie enthousiastelingen.

Je gaat dan gezamenlijk op pad en leert heel veel over verschillende technieken en stijlen. Dit kan je testen door middel van verschillende uitdagingen die je worden voorgelegd tijdens de reis. Dit is zonder twijfel de beste manier om in een korte tijd meer te leren over fotografie, vooral als je de beschikking hebt over verschillende ervaren fotografen en een oneindig aanbod aan geweldige plekken. Iedere fotoreis wordt uitgestippeld en uitgekozen vanwege zijn ligging en bezienswaardigheden. Je bent er dan ook als fotograaf zeker van dat je een vakantie zult hebben waar je je hele leven aan terug zal denken.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie