Europa Italië

“La bella vita” in Turijn

Een wandeling door Turijn laat je voelen wat écht genieten is. Hoe cliché dat ook klinkt, het is een waarheid als een huis (bovendien zou een cliché een cliché niet zijn als het niet waar was). Straatmuzikanten, fonteinen, ijsjes, pleintjes, prachtige uitzichtpunten en vooral heerlijk eten! Het is gewoon een schitterende stad die overigens de een na grootste van Italië is. Ik ben er zo ongeveer opgegroeid en heb daarom enorm veel plekjes van de stad mogen bewonderen. Gelegen in het Noorden betekent een prima klimaat met fijne, frisse zomers en koude, droge winters. De rivier de Po die dwars door de stad stroomt zorgt voor wat frisheid. Bijkomstig voordeel is natuurlijk de mooie verzameling aan bruggetjes! Al met al een prachtige stad en daarom “la bella vita” oftewel: het mooie leven in Turijn!

Bakkertjes in Turijn

Naar mijn mening horen de bakkertjes echt bij de Italiaanse cultuur. Ook in Turijn sta ik om de tien meter te kwijlen bij verscheidene etalages met lekkers. Bij een van de bakkers, de panetteria die op de Via San Tomaso ligt, kwamen we zo vaak dat ik en mijn zusje met een foto op de muur gespijkerd zijn. Hier verkopen ze de lekkerste Torta della Nonna van de hele stad! Ik overdrijf niet. Andere bakkertjes waar ik mijn geluk niet op kan zijn de panetteria Borgo Nouvo op de Via Giuseppe Mazzini en de Alla Vecchia Maniera op de Via Filippo Juvarra. Maar ik zou vooral zeggen: leef je uit want overal verkopen ze lekkere gebakjes en brood (maar brood is bijzaak, dat snap je natuurlijk ook). Alleen al bij de gedachte loopt het water me in de mond! Kleine bekentenis: ik ben na deze herinnering weer vliegtickets aan het zoeken.

Turijn

Bezienswaardigheden in Turijn

Elk plein en bezienswaardigheid zijn we afgestruind (oftewel voortgetrokken op rolschaatsen, want we liepen niet snel genoeg). Zo ook het Palazzo Reale: een koninklijk paleis dat geopend is voor bezoekers. Ooit heeft hier de familie Casa Savoia in gewoond. Ik blijf hoop houden op een toekomstig huis als dat van hun, maar misschien moet ik daar toch ander bloed voor hebben.

Dé toren van Turijn is zonder twijfel de Mole Antonelliana. Ooit ingericht en gebouwd als synagoge, tegenwoordig een interessant museum met als onderwerp de filmindustrie.

Turijn

De Bibliotheca Reale is mijn favoriet. Deze ligt in het koninklijke paleis (je kunt je voorstellen hoe mooi de architectuur is dus). Het is ooit opgericht door de koning van het eiland Sardinië zodat er weer nieuw leven in de ontwikkeling van kunst en cultuur geblazen kan worden. Hier konden mijn zusje en ik uren doorbrengen.

Er zijn natuurlijk nog enorm veel gebouwen, pleinen en musea te bezichtigen. Ik zou ze zeker allemaal aanraden. Gezien de tijd die de meesten in de stad doorbrengen, is dat niet helemaal haalbaar en daarom heb ik nog één laatste tip: Piazza Castello. Dit plein ligt centraal in de stad, is te bereiken met ongeveer iedere tramlijn en ongeveer iedere winkelstraat komt erop uit! Vooral de Via Accademia delle Scienze is leuk om een keer in te lopen. Er heerst een rustige en vreedzame sfeer! Ooit hebben we hier met diabolo’s geld ingezameld om ons ijsje te sponsoren omdat we geen ijsje meer mochten van onze ouders. Dankzij de gulheid van de vriendelijke voorbijgangers, waren we zo klaar!

De geschiedenis van Turijn

Turijn heeft een mooie en overzichtelijke geschiedenis. Bezoekjes aan de vele musea helpen om kennis hierover op te kunnen doen. Van oorsprong is de stad Romeins. Een leuk feitje waar je dit aan af kunt lezen is het extreem rechte stratenplan. Dat is onvoorstelbaar fijn voor de mensen onder ons zonder een redelijk richtingsgevoel (inclusief mezelf). Al vroeg waren ze bezig met de ontwikkelingen van cultuur en kennis, wat geleid heeft tot een universiteit die al in de Middeleeuwen gesticht is. Tot aan de Eerste Wereld Oorlog was Turijn de stad van de filmindustrie (vandaar ook het filmmuseum dat ik noemde), maar na de oorlog heeft Rome dit overgenomen.

Turijn

Vervoer naar Turijn

Met het vliegtuig naar Turijn is ideaal. Het duurt ten eerste helemaal niet lang (iets minder dan anderhalf uur) en ten tweede is het allesbehalve duur. Wanneer je, net als mijn lieve oom, op het laatste moment geen zin meer hebt in een vliegtuig, kun je ook gewoon je ticket in de prullenbak gooien en de auto nemen (we verklaren hem nog steeds voor gek hiervoor). Turijn ligt namelijk op zodanige afstand dat je er met een nachtje rijden bent (geen rijbewijs hebben is altijd een goed excuus om op de achterbank een dutje te doen). Overdag zul je er zo’n 13 uur over doen.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie