Europa Hongarije

De leukste ruin pubs in Boedapest

Ruin Pubs Boedapest

Wij zijn fan van Boedapest en wel om meerdere redenen: De cultuur in de stad, de heerlijke thermale baden, de prachtige architectuur, maar misschien wel vooral door de gezellige sfeer die je vind in een traditionele ruin bar. Vanaf de jaren 90 zijn de ruin pubs ontstaan, in verlaten gebouwen door de hele stad werden tijdelijke barretjes opgebouwd met een simpele inrichting van alles wat maar bij elkaar gevonden kon worden. Oude stoelen, oude barkrukken en ongebruikte tafels uit oude huizen werden bij elkaar gezet en samen met live muziek en kunstenaars hadden de Hongaren de leukste avonden. Deze ‘kerts’ waren echter vrij lastig te vinden, de gemeente gaf telkens maar tijdelijke vergunningen af waardoor meer aandacht aan de binnenkant werd besteed dan aan de buitenkant waardoor ze slecht herkenbaar waren. Door de populariteit van de ruin bars en het opkomende toerisme werd uiteindelijk besloten om sommige pubs een vaste vergunning te geven waardoor je ze nu altijd kunt bezoeken! Tijdens onze trips door Boedapest hebben we dan ook verschillende gezellige hotspots opgezocht.

Szimpla Kert ruin bar Boedapest

Szimpla Kert

Zonder meer onze favoriet: De Szimpla Kert. Verdeeld over meerdere tripjes naar Boedapest zijn de keren dat we hier hebben genoten van een drankje, waterpijp of iets te eten inmiddels al niet meer op 1 hand te tellen. En het leuke van de Szimpla Kert is dat er telkens weer nieuwe ruimtes zijn te ontdekken. Met 3 trappen en verschillende ruimtes zowel buiten als binnen kun je iedere keer op een ander plekje gaan zitten, daarnaast wordt ook de inrichting regelmatig veranderd. Het enige water nooit veranderd is de relaxte sfeer. De inrichting bestaat uit onder meer 3 bars, badkuipen omgebouwd tot bank en zelfs een oude auto is omgebouwd tot een tafel met stoelen, in de zomermaanden worden er films gedraaid of komen er bandjes in de buitentuin spelen. Voor een zacht prijsje wordt er ook nog eens een heerlijke waterpijp voor je klaar gemaakt. Het mag duidelijk zijn, dit is onze leukste ruin bar! De Szimpla kert is een van de oudste uit de stad en dat is niet vreemd, je vind het namelijk in de Joodse buurt. In de 2e wereld oorlog werden alle joden gedwongen hier te gaan wonen, maar vele overleefden de oorlog niet waardoor veel leegstand ontstond. Toen de kerts in opkomst kwamen was deze leegstand dan ook ideaal om een bar in te beginnen. En gelukkig is de hele Joodse wijk tegenwoordig hard aan het werk om weer een gezellige wijk te worden.

Adres: Kazinczy utca 14
Szimpla Kert is zowel in de middag, ’s avonds of tot in de late (of vroege ;)) uurtjes leuk

Szimpla Kert ruin pub Boedapest

Lost in Budapest

Iets meer gericht op het uitgaan, maar daarom niet minder leuk. De Lost in Budapest lijkt in eerste instantie een open ruimte, een soort pleintje tussen verschillend gebouwen. Hier vind je gezellige tafels en een bar waar je weer voor een bijna-niet-te-bevatten-laag bedrag een drankje haalt. De iets nieuwsgierige onder ons komen er echter al snel achter dat de gebouwen rondom het pleintje vrijwel allemaal verbonden blijken met de ruin pub, zo vind je in een van de kelders de mogelijkheid om een karaoke(!) mee te doen en vind je in iedere ruimte een ander ‘thema’. De drukste ruimte is uiteraard ook de ruimte waar de DJ zich bevindt.

Adres: Dessewffy utca 30
Lost in Budapest is vooral gericht op het stappubliek, maar op zondagen ook vanaf 15.00 al open.

Instant

In een oud herenhuis, om de hoek van de Lost in Budapest, vind je de Instant bar. Samen met de Szimpla Kert waarschijnlijk een van de bekendste ruin bars in de stad, maar ook de Instant is meer gericht op het uitgaan. Daarnaast trekt het veel internationaal publiek en minder locals, toch is het zeker het bezoeken waard vinden wij. Met 26 verschillende ruimtes, 2 tuinen en 7 dansvloeren met DJ’s is er voor iedereen wel iets te doen. In ieder hoekje van de pub zie je wel iets unieks hangen of staan wat het prachtig beeld oplevert.

Adres: Nagymező utca 38
Het loont de moeite om wat research te doen, er zijn namelijk regelmatig feestjes met (on)bekende DJ’s.

Anker’t

De Anker’t staat bekend om haar cocktails, daardoor ook iets duurder dan de andere pubs, maar dat maakt het niet minder leuk. Het unieke aan de Anker’t is dat het alleen gebruik maakt van begane grond en niet door verschillende verdiepingen heen is gebouwd. De bar is iedere dag vanaf 2 uur in de middag geopend en vind je vlak bij het centrum van Pest. Ideaal dus, vinden wij, om in de middag een gezellig cocktailtje te drinken op de binnenplaats tussen de hippe locals.

Adres: Paulay Ede utca 33.
Zowel in ’s middags als in de avond hang in de Anker’t een ‘hippe’ sfeer waar vooral cocktails gedronken wordt.

Ellátó Kert & Taqueria

In iedere kert is wel iets lekkers te eten te krijgen, nergens krijg je een standaard hamburger, maar nergens vind je zo lekker eten als in de Ellátó Kert. Vooral beroemd om de taco’s, maar de authentieke sfeer alleen al is genoeg reden om hier een hapje te komen eten. De gezellige aankleding in combinatie met de goedkope taco’s, maar ook de goedkope drankjes maken dit zeker tot een van onze favorieten!

Adres: Kazinczy utca 48
Vooral bekend om de lekkere taco’s en de authentieke sfeer met vriendelijk personeel.

Nog niet eerder in Boedapest geweest? Transavia heeft vaak scherp geprijsde tickets naar Boedapest!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie