Tips & Lijstjes

Op wintersportvakantie: wat moet ik regelen?

Ieder jaar vertrekt half Nederland naar het winterse Oostenrijk of de Franse Alpen om vervolgens een week lang de latten onder te binden. Zelf kan ik ook nooit wachten om weer in de auto te stappen en van de winterzon te genieten. Na ongeveer 17 jaar op skivakantie te zijn gegaan, weet ik inmiddels wel wat we van tevoren moeten regelen, maar voor de eerste paar jaren is dat altijd een beetje een gedoe. Welke spullen moet je kopen, hoe werkt het huren, welk vervoer en hulpmiddelen heb je nodig en hoe zit het met verzekeringen? Als je eenmaal weet hoe het werkt, is het heel simpel. Vandaar een hulpmiddel om zonder stress op wintersportvakantie te kunnen vertrekken.

Skispullen regelen

Als je voor het eerst gaat en niet zeker weet of je daarna nog vaker zult gaan, is het slim om spullen te huren. Het nadeel van skischoenen huren, is dat het vaak net niet de juiste pasvorm heeft en je dus wat sneller last hebt van je voeten. Als je van plan bent dus vaker te gaan, zou ik ze zeker kopen. Uiteindelijk scheelt dit zelfs geld en je kunt dan een schoen uitkiezen die perfect bij jouw voeten past. Bovendien kun je gebruikte schoenen vaak inwisselen bij de winkel waar je ze gekocht hebt, zodat nieuwe schoenen daarna minder duur zijn. Ski’s kun je zonder nadelen huren en kleding kun je altijd wel ergens lenen.  Goede wanten zijn een must, niet alleen voor de kou maar ook voor bescherming. Daarnaast is een helm dragen voor mensen boven de 18 jaar niet verplicht, maar eigenlijk iedereen doet het. Het is niet alleen veel warmer, maar ook vele malen veiliger.

Vervoer en hulpmiddelen

De meeste mensen gaan met de auto op wintersport. Dat is prima te doen, zeker omdat de meeste gebieden niet zo ver rijden zijn. Vergeet natuurlijk niet je winterbanden erop te zetten en sneeuwkettingen mee te nemen. Leg de sneeuwkettingen thuis een keer op de banden om te oefenen. Daarnaast heb je natuurlijk een skidrager nodig. Het is voor de ruimte in de auto handig, maar ook voor de bescherming van de ski’s. Het komt niet ten goede van de lak van de latten om ze tussen alle bagage te zetten. Wij hebben een skidrager van Rameder.nl en zijn hier na vele jaren gebruik nog steeds erg tevreden mee. De kans dat je op wintersport een keertje pech krijgt met de auto is door de kou en rotzooi op de weg iets groter dan normaal. Zorg daarom dat je een goede pechhulp afsluit. Bij sommige verzekeringen kan dit al vanaf een euro per maand.

Wintersport en verzekeringen

Zoals net gezegd, is het belangrijk om een verzekering te hebben voor het geval je autopech krijgt. Het wegslepen en gebruiken van een vervangende auto kunnen de kosten hoog doen oplopen. Daarnaast zit je natuurlijk met je eigen gezondheid. Skiongevallen vallen vaak niet onder de normale dekking van je zorgverzekering. Je moet daarom een wintersportdekking hebben en activeren. Als er iets ernstigs zou gebeuren dan zorg je natuurlijk hoe dan ook dat er zo snel mogelijk hulp is. Als er iets gebeurd is wat geen spoed heeft, check dan altijd even bij je verzekeraar of de kliniek waar ze je naartoe brengen aangesloten is bij jouw verzekering. Het kan namelijk zijn dat ze je naar een privékliniek brengen als je dat niet vraagt.

Overnachten

Onderkomen vinden op wintersportvakantie kan in het hoogseizoen moeilijker zijn dan je denkt. Je kunt altijd wel iets vinden, maar het scheelt veel zoeken als je op tijd begint met boeken. Veel wintersporters gaan ieder jaar en boeken dus ruim van tevoren hun huisje. Als je te lang wacht, zitten veel van deze hutjes dus al vol. Er is altijd wel iets te vinden, maar hoe langer je wacht hoe duurder het wordt.

 

Gerelateerde berichten