Azië Sri Lanka

Tips Sri Lanka – Welke plekken mag je zeker niet overslaan?

Tips Sri Lanka - Reisverhaal

Dit reisverhaal over Sri Lanka is geschreven door Yvonne van Yvonnevanderlaan.nl. Ze zet voor ons de tips voor een reis door Sri Lanka op een rijtje:

Genieten van geweldig mooie berglandschappen vanuit de deuropening van een gestaag voortdenderende trein, met de wind in je haren en genoeg locals om je heen voor een gezellig gesprek. Hiken naar een hooggelegen uitzichtpunt. De zon langzaam in zee zien zakken, terwijl je nog een slokje uit je verse kokosnoot neemt en je afvraagt welk overheerlijk gerecht je vanavond toch eens van de kaart zal kiezen. Grote kuddes wilde olifanten zien grazen en apen zien, die je vanuit de bosjes toelachen, vanuit de achterbak van een jeep. Eeuwenoude ruïnes bezoeken, met daar tussenin zeer levendige tempels, waar het een drukte van belang is met locals die hun dagelijkse gebeden komen doen, of juist voor een speciale gelegenheid extra grote offers komen brengen. Het kan allemaal in Sri Lanka, en dat op een redelijk kleine afstand, wat het land makkelijk te bereizen maakt. Bezig met het plannen van een reis naar Sri Lanka? Dan mag je deze plekken zeker niet overslaan!

Kandy

Kandy is de tweede stad van Sri Lanka en heeft de reiziger veel te bieden. Net als op meer plekken in het land is Kandy alleen best een prijzige stad qua entrees. Zeker als je de belangrijkste bezienswaardigheden bezoekt mag je flink je portemonnee trekken en lang niet altijd lijkt de toegangsprijs te verantwoorden voor wat je ervoor terug krijgt. Een tip die we je willen geven is om daarom Kandy met een klein budget te ontdekken en de overprijsde bezienswaardigheden over te slaan. Of maak een leuke mix van wat duurdere en gratis bezienswaardigheden.  Zo kosten een bezoek aan het Kandy Lake, de 3 tempels naast de beroemde temple of the tooth en de centrale markt je helemaal niks en je kijkt er zeker je ogen uit.

Kandy Sri Lanka Tips

Tea County

Hét exportproduct van Sri Lanka en niet voor niets een product waar ze wereldberoemd mee zijn. Thee! De heuvels in het binnenland rondom Nuwara Eliya en Ella staan vol met uitgestrekte theeplantages en je kan eigenlijk niet in Sri Lanka geweest zijn zonder minstens één theeplantage bezocht te hebben. Rondom Nuwara Eliya en Ella zijn verschillende theefabrieken die je ook van binnen kan bezichtigen en waar je een uitleg krijgt over het oogsten en de verwerking van de thee. Hartstikke interessant en leuk om te doen.

De “Golden Triangle”

The Golden Triangle is het gebied waar je die oude koningssteden vindt met hun onuitspreekbare namen. Polonnaruwa bestaat voornamelijk uit ruïnes, waarvan de één in wat betere staat is dan de ander. Dit gebied heeft een indrukwekkende omvang en om het goed te bekijken heb je minstens een fiets, maar beter nog een scootertje nodig. Nóg uitgestrekter en een mix van oud en nieuw is Anuradhapura. Hier staan eeuwenoude, gigantisch grote stoepa’s tussen nieuwe en nog altijd gebruikte tempels. Hier en daar ligt een meertje en overal staan dikke, oude bomen. Om Anuradhapura te verkennen heb je eigenlijk wel een auto nodig. Je kan dan ook meteen nog een uitstapje maken naar Mihintale, een tempelcomplex hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht rondom. Ook de leeuwenrots in Sigiriya behoort tot de culturele driehoek, maar zoals ik eerder sommige bezienswaardigheden in Kandy overprijsd noemde is deze leeuwenrots dat zeker. Ga je naar de naastgelegen Pidurangala rots heb je uitzicht op de beroemde leeuwenrots voor een achtste van de prijs.

Weligama Strand Sri Lanka

Minimaal 1 of 2 relaxte stranden

In Sri Lanka heb je prachtige stranden. Verwacht niet de bountystrandjes zoals je ze in Thailand en Maleisië wel vindt, maar toch zijn er erg mooie en fotogenieke baaitjes bij. Zoek je rust en kleine, sfeervolle baaien? Dan ben je in Tangalle op de juiste plek. Voor uitgestrektere, brede stranden met van die leuke, gekleurde vissersbootjes moet je in Weligama of Trincomalee zijn. Vergeet ook niet de beroemde stranden van Unawatuna en Mirissa.

Bezoek een nationaal park

Eigenlijk is Sri Lanka op zichzelf gewoon 1 groot nationaal park. Overal is de natuur prachtig en leven bijzondere dieren in het wild. Om deze dieren te zien is het ’t makkelijkst om een jeepsafari te maken in één van de parken. Veel van deze parken worden de laatste jaren echter steeds drukker bezocht. Filevorming door de vele jeeps kan dan ook echt een “probleem” zijn. Probeer op een minder poulaire tijd te vertrekken of om een park uit te zoeken dat wat minder op de gebaande route ligt, als je een rustigere ervaring wilt. Dit betekent meteen ook een wat avontuurlijkere ervaring op reisgebied, dus dat is weer mooi meegenomen op een eiland waar steeds meer mensen de weg naartoe weten te vinden. 🙂

Nationaal Park Sri Lanka Tips

Je ziet: Sri Lanka heeft ontzettend veel te bieden. Je kan jezelf hier zeker 4 weken uitstekend vermaken en hebt volop keus aan activiteiten en bezienswaardigheden. Dus, waar wacht je nog op?! Dit mooie eiland wacht om ontdekt te worden.

Voorbereiding

Tot slot vraagt de voorbereiding van een reis naar Sri Lanka natuurlijk ook de nodige aandacht. Lees je bijvoorbeeld goed in over de voorwaarden en geldigheid van het visum Sri Lanka.

Deze Sri Lanka tips zijn op een rijtje gezet door Yvonne van der Laan, lijkt het je leuk om ook eens een gastblog te schrijven voor op Thank God I Travel. Laat het dan vooral even weten! We staan altijd open voor leuke en inspirerende verhalen!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie