Europa Slovenië

Verliefd op Ljubljana

Ljubljana

Een lieflijke binnenstad, prachtige kerken, goede restaurants en knusse barretjes? Dat vind je allemaal in de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana! Ik vloog hierheen omdat ik een vriendin van me ging opzoeken die hier voor een halfjaar studeerde (ik ben nog steeds jaloers op haar). We verbleven in haar appartement, op slechts een kwartiertje met de bus van het centrum af. Ik had het geluk om Ljubljana in december te bezichtigen, want vanaf 1 december fleurt de stad op door kerstlichtjes en een super grote schaatsbaan.

Wandelen in het Tivolipark

Met een zogenaamde Urbana kaart, die je voor 5 euro kunt aanschaffen, kun je overal heen met de bus. De Urbana kaart is te vergelijken met een anonieme OV-chipkaart. Je kan ze opladen bij groene kastjes bij bepaalde bushaltes en vervolgens check je in als je instapt. Uitchecken hoeft niet, want ritjes kosten altijd €1,20. Met de bus bereik je gemakkelijk het centrum; ze rijden vaak en meestal op tijd. Mocht je bus ineens besluiten niet meer te rijden, dan kan je altijd nog een taxi voor vier euro nemen. In de binnenstad vind je de meeste kerken, parkjes en grote pleinen. Het Tivolipark ligt daarentegen aan de rand van het centrum en straalt een serene rust uit. Het park is enorm groot en daardoor is het er heerlijk rustig. In en rondom het park liggen ook verscheidene musea en kerken, waaronder het Museum van de Moderne Kunst. Maak een wandeling door het park en warm daarna op bij café Bienale met een hete thee of koffie en een tosti tonijn.

Metelkova

We vervolgden onze route naar de wijk Metelkova. Deze wijk lijkt uitgestorven, maar door de graffiti leeft het op. Volgens mijn persoonlijke (en zeer goede) gids was het vroeger zo afgehaald dat de regering het gedeelte van de wijk wilde slopen. De bewoners rondom de wijk waren het hier niet mee eens en fleurden de wijk daarom op met prachtige graffiti en kunst. Tegenwoordig zitten er een paar clubs. Je kijkt je ogen uit en hoewel de wijk soms een beetje eng oogt, kun je er overdag prima rondlopen.
Vervolgens liepen we door de binnenstraatjes terug naar het centrum. Het centrum wordt in tweeën gesplitst door de rivier, die je kunt oversteken bij een aantal bruggen, waaronder de bekende Dragon Bridge en de Triple Bridge. Langs de zijdes van de rivier liggen overigens de meeste eettentjes en barretjes. In de winter staan er kerststalletjes (waar een heerlijke geur vanaf komt) en onder een warmtelamp is het zelfs mogelijk om buiten op het terras te zitten. Aangezien wij allebei twee koukleumen zijn die al alle mogelijke winterkleding dragen wanneer het kwik ook maar één graad onder nul dreigt te gaan, gingen we lekker overal binnen zitten.

Metelkova LjubljanaBurgers, pizza’s en wafels

In Ljubljana kun je heerlijk eten. Dat hoef je tegen ons geen twee keer te zeggen, dus we hebben ons het hele weekend volgegeten aan lekkernijen. We aten de eerste avond bij pizzeria Dvor. De pizza Pepi smaakt heerlijk (neem ook gerust een family-size pizza voor twee personen als je honger hebt, ook al beweert de ober dat je die niet op kan) en aangezien toetjes niet kunnen ontbreken, sloten we af met een crêpe Nutella.
We dronken vervolgens de lekkere prosecco van het huis bij Movia en aten een warme, knapperige wafel met chocoladesaus in het ietwat kitscherige Lolita’s. De laatste avond sloten we af met een feestmaal: namelijk met burgers bij Pop’s! Deze burgertent is ontzettend goed en valt ook in smaak bij de lokale bevolking, want het zit elke avond vol. Je moet even wachten op je plekje, maar je krijgt er een fantastische burger voor terug. Tip: probeer ook zeker de parmezaanse kaas-frietjes met kruiden 

Ljubljana Castle

Nadat we ons hadden volgegeten met wafels, burgers en pizza was het tijd om de calorieën er weer op tijd af te krijgen. Daarom besloten we de klim naar de top van de heuvel, die achter de rivier ligt, te wagen. Op deze heuvel staat het Ljubljana Castle. Op zonnige dagen zie je het kasteel vanaf het centrum boven de stad uittorenen. Je kan ook met een karretje naar boven, maar afgezien van een steil pad, is de wandeling goed te doen. Hoewel het een wandeling van een kleine twintig minuten is, bereikten we uitgeput maar voldaan de top.
Boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Zorg er wel voor dat het een zonnige dag is als je de heuvel beklimt, want anders kan je uitzicht belemmerd worden door de wolken en de mist. Je kan rondom het kasteel wandelen en de binnenplaats op. Mocht je hier ineens zin in thee krijgen (zoals wij), drink dan geen thee bovenop de heuvel, maar wacht tot je beneden bent. We daalden namelijk haastig af richting café Tozd om nieuwe thee te bestellen waarmee we de smaak van de zure room weg konden spoelen.

Kasteel Slovenië

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie