Europa Nederland

Het wonderschone Breda, wat is er te doen?

Wat te doen in Breda Grote Kerk Haven Valkenberg

Wie ons blog regelmatig checkt zal het ook niet zijn ontgaan dat we de laatste weken niet meer iedere week een artikel online zetten. Dat komt omdat we verhuisd zijn! Na enkele jaren heerlijk gewoond te hebben in een van de mooiste steden van Nederland werd het tijd voor een volgende stap, een huis kopen! Welke stad we daarvoor verlaten hebben? Breda! Wil je weten waarom we deze stad gaan missen? Lees dan verder om erachter te komen wat deze Oranjestad zo bijzonder maakt.

Evenementen

Of je nou een weekendje of een dagje in Breda bent check dan altijd even of er een evenement georganiseerd wordt in het centrum. Met ruim 27.000 studenten in de stad mag het zich met recht een studentenstad noemen en dat merk je aan alles. Neem bijvoorbeeld Breda Barst, Breda Live, 538 Koningsdag of Breda Drijft, wanneer alles wat drijft (van opblaasbootje tot opblaaszwembad) de singel op gaat voor een enorm gezellig evenement. Daarnaast vindt in de zomer iedere dinsdagavond Palm Parkies plaats in het Valkenberg park met iedere dinsdag een andere artiest.

Kasteel van Breda

Nassaustad

Het centrum van Breda kent een eeuwenoude geschiedenis. Het is namelijk de grootste Nassaustad van Nederland. Het Kasteel van Breda waar nu de Koninklijke Militaire Academie gevestigd is was vroeger namelijk de plek waar de Nassaus verbleven. Verder zijn in De Grote Kerk 9 Nassaus én de eerste prins van Oranje begraven. Overal waar je je in de stad bevindt zul je kenmerken van de Nassaustad terug zien keren.

Park Valkenberg

Maar wat is er te doen in Breda?

Goed, wat is er dan te doen in het centrum van deze Oranjestad. We benoemen een aantal bezienswaardigheden van de stad:

Valkenberg park

Mooi weer? Pak dan je handdoekje, koelbox en goede humeur maar in want het park zal afgeladen, maar gezellig vol liggen met iedereen die dezelfde gedachte had als jij: Chillen in de zon! Rondom de vijver met fontein verzamelen zich dagelijks vele studenten en andere liefhebbers van het leven. In de zomer vind je hier iedere dinsdagavond Palm Parkies, onder het genot van een biertje geniet je van verschillende artiesten in het park. Hoe het park aan haar naam komt? Vroeger lieten de Nassaus hier hun valken jagen.

De Grote Kerk

Oftewel de Onze Lieve Vrouwekerk. Breda is eigenlijk een heel groot dorp, de kerk is namelijk het grootste gebouw van de stad zoals dat normaliter een kenmerk is van een dorp. Het maakt niet uit waar je in de stad bent, je ziet vrijwel altijd De Grote Kerk. Zo hadden wij bijvoorbeeld nooit een klok nodig vanaf ons balkon, we keken gewoon even naar de klok op de kerk, heerlijk! Ohja, de kerk is ook nog eens een echte bezienswaardigheid! Hier liggen namelijk 9 Nassaus en de eerste Prins van Oranje begraven. Misschien nog wel leuker: Je kan de kerk ook beklimmen, een mooier uitzicht over de stad krijg je niet!

Terrasjes Havermarkt Breda

Geniet van de vele terrasjes op de grote markt, de havenmarkt of ’t Sas

Wie in zijn studententijd, zoals wij, komt te wonen in Breda zal vele, maar dan ook echt vele uren doorbrengen op de onwijs gezellige terrasjes van Breda. Geen zorgen of er wel plek is want het aanbod is enorm. Of je nou lekker wilt lunchen, een katerontbijtje wilt weghappen, een bierproeverij of high tea wilt doen, lekker wilt borrelen met vrienden of collega’s, ongegeneerd bier wilt zuipen, uitgebreid tapas wilt eten of noem het maar op; je vindt het altijd wel ergens op De Grote Markt, de Havenmarkt of de haven van Breda. Tussen de ouderwetse steegjes en gebouwen en vol in de zon verzamelen zich dagelijks levensgenieters, daar pas jij dus makkelijk tussen! Iets chiquer eten of drinken? Bezoek ’t Sas eens!

Bezoek de lokale mini-brouwerij van De Beyerd

We zijn liefhebbers van (speciaal)bierbrouwerijtjes, zo zijn we bijvoorbeeld bij brouwerij de Halve Maan in Brugge geweest en de Domus huisbrouwerij in Leuven, maar ook in Breda hebben we de bekendste lokale brouwerij bezocht, namelijk de Beyerd. Achterin dit gezellige oud bruine café bevindt zich een kleine brouwerij en restaurant. De brouwerij is open voor rondleidingen en proeverijen en het restaurant heeft unieke gerechten inclusief gerechten waar op subtiele en heerlijke wijze bier in is verwerkt!

Haven van Breda met De Grote Kerk

Winkelen!

Shoppen tot je erbij neervalt kan ook zeker in Breda! Met een lange winkelstraat (Karrestraat, Eindstraat, Ginnekenstraat en Nieuw Ginnekenstraat) heeft Breda een enorm aanbod van verschillende winkels. Daarnaast is er nog het overdekte winkelcentrum de Barones. En wat doe je na het winkelen? Juist: Lekke chillen in het park of op de terrasjes!

Wat hebben we nog overgeslagen?

Maar er is meer, veel meer te doen! We noemen nog een aantal hoogtepunten:

  • Het Kasteel van Breda, bewust niet genoemd omdat deze niet toegankelijk is voor publiek.
  • Het begijnhof, niet zo groot als die van Brugge of Leuven, maar zeker leuk om te bekijken!
  • MOTI Museum, dit moderne museum voor beeldcultuur vind je in de Boschstraat.
  • Spanjaardsgat, deze waterpoort is de ingang van het Kasteel via het water en is te zien vanaf de Haven van Breda.

Spanjaardsgat Breda Nassaustad

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie