België Europa

Weekendje Leuven? Leuk! Wat is daar te doen?

Weekendje Leuven wat te doen

Zin in een weekendje weg, maar wil je niet te ver weg? Leuven is the answer! 2 Weekjes terug waren wij in deze Belgische studentenstad en wij hebben ons heerlijk vermaakt. Onlangs schreven we nog dat Brugge misschien wel de mooiste stad van België is, maar Leuven komt wat ons betreft zeker heel dicht in de buurt!

Studentenstad

1 op de 3 inwoners van de de 100.000 woonachtige Leuvenaren zijn student en dat merk je aan alles. Er worden enorm veel evenementen georganiseerd en op de Oude Markt vind je voor iedereen wel een leuk (stap)café met gezellige en betaalbare terrasjes. Speciaalbier liefhebber? Dan zit je hier zeker goed! Net als iedere Belgische stad heeft ook hier ieder café haar eigen bierkaart met enorm veel keuzes, en niet alleen de standaard speciaalbiertjes die we in Nederland op de kaart hebben staan.

Domus Brouwerij Leuven

Domus Brouwerij

Wil je echt een speciaalbiertje proeven die je nergens anders vindt? Dan moet je vooral de Domus brouwerij bezoeken. Op de hoek van de Tiensestraat en de Eikstraat, met uitzicht op het bekende stadhuis van Leuven vind je de enige echte Domus. Deze huisbrouwerij heeft standaard 3 bieren op tap welke ze zelf brouwen en nergens anders verkrijgbaar zijn: De Nostra Domus, Con Domus en de Leuvendige Witte, daarnaast hebben ze regelmatig speciaal/seizoen biertjes die ze slechts tijdelijk brouwen. Zo waren wij een van de eerste die het ‘Bitter Bisserke’ proefde, een heerlijke IPA die nu slechts tijdelijk getapt wordt. Oja, en je kunt er natuurlijk ook een rondleiding krijgen voor nog geen tientje per persoon wordt alles over de brouwerij verteld en krijg je ook nog eens 3 biertjes te proeven. Nog iets te eten tijdens het borrelen? Bestel dan de Versnapering ‘Royal’, zodra we dit besteld hadden werd er direct een extra tafel bijgezet om de enorme schaal met lekkere hapjes kwijt te kunnen. Heerlijk!

Stadhuis Leuven

Kom je in het centrum van Leuven, dan kom je vanzelf het stadhuis tegen. Het knusse centrum van Leuven is namelijk volledig om het stadhuis heen gebouwd. Het wordt ook wel de trots van Leuven genoemd, en dat snappen wij heel goed. De eerste steen werd al in 1439 gelegd, maar het leuke aan dit stadhuis is dat het van buiten vrijwel niet uit simpele stenen lijkt te bestaan. Het gehele gebouw lijkt wel opgebouwd uit prachtige details.

Stadhuis Leuven details

Groot Begijnhof

Net als Brugge en vele andere Nederlandse en Belgische steden heeft ook Leuven haar eigen begijnhof. Sterker nog, er is een klein en groot begijnhof. Wij raden echter aan het groot begijnhof te bezoeken, ook wel Ten Hove genoemd. Het begijnhof is volledig gerestaureerd, maar geeft nog steeds een prachtig beeld van hoe de begijnen vroeger leefde in deze prachtige stad.

Bourgondisch Leuven

Verken het bourgondische centrum

Wat je misschien nog wel het beste kunt doen naar onze mening is lekker rondstruinen door het oude centrum van de stad en vooral van terras naar terras te lopen. Lekker hapje hier, biertje daar, een iets groter hapje weer ergens anders, een dubbele espresso op de hoek van het vorige steegje en uiteindelijk meerdere borrels en biertjes op dat andere gezellige terras. Leuven kent dankzij het hoge aantal studenten, namelijk ook een enorm aanbod aan cafés, restaurants en gezellige barretjes. En ook nog eens allemaal super goed betaalbaar! Laat die smaakpupillen dus maar eens lekker genieten van al het lekkers en moois wat de stad te bieden heeft!

City Golf!

Een hele leuke manier om de stad Leuven te verkennen is met een potje city golf. Zeker wanneer je met een groepje de Belgische stad gaat verkennen is dit een hele leuke activiteit om te doen. Je kiest zelf uit hoeveel ‘holes’  je wilt lopen, dit zijn telkens kleine potjes golf op een bezienswaardigheid van de stad. Omdat het golven natuurlijk niet helemaal zonder gevaar is wordt het niet op de drukste punten van de stad gedaan, maar dat maakt het juist leuk. Hierdoor kom je op de plekjes die je anders juist niet zou zien en ondertussen vertelt een gids je alles over deze leuke plekjes! Absoluut een must-do dus.

Stappen op de Oude Markt

Leuven is een studentenstad en dat maakt stappen natuurlijk een van de leukste dingen om te doen in Leuven. Op de Oude Markt vind je een groot aantal cafés en kroegen met allerlei verschillende muzieksoorten, absoluut voor ieder wat wils dus. wij raden aan: Barvista! Deze zit naast de Rector (ook leuk, vooral om de avond te beginnen!)

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie