Frankrijk

Tips voor als je met de auto naar Parijs gaat

Parijs is een geliefde stad waar veel Nederlanders naartoe rijden voor een leuke stedentrip. Met de auto ben je dan ook binnen 5 uur in hartje Parijs. Om veilig en helemaal volgens de regels in Parijs te komen, hierbij enkele tips.

Het milieuvignet

In Parijs en omgeving gelden al enkele jaren milieuzones. De milieuzones in Frankrijk kunnen voor de vakantiegangers soms wel eens verwarrend zijn. Niet voor niets zijn er dan ook al de nodige discussies geweest omtrent de milieuzones in Parijs. Het centrum van Parijs kent een permanente milieuzone, waar soms van afgeweken kan worden. Dit wordt altijd gemeld op de borden bij het begin van de zone. Buiten het centrum tot de autoweg A86 geldt enkel een milieuzone tijdens periodes waarin de lucht ernstig vervuild is. Wanneer een milieuzone is ingesteld zul je altijd een vignet moeten hebben om de zone in te gaan. Ook al rijd je niet het centrum van de stad in, vraag voor je vertrek altijd een milieuvignet Frankrijk aan.

Verplicht aanwezig in de auto

Controleer voordat je naar Parijs vertrek of je bepaalde items in je auto hebt, of schaf dit voordien nog aan. Frankrijk is vrij streng wanneer je gecontroleerd wordt en je hebt deze items niet in je auto aanwezig. Het gaat om de volgende items:

1. Gevarendriehoek:

Niet alleen verplicht in Frankrijk, maar sowieso heel handig om bij te hebben wanneer je pech hebt: de gevarendriehoek. Bij pech moet je de gevarendriehoek op zo’n 30 meter achter je auto plaatsen en je moet je alarmverlichting aanzetten. Krijg je pech op de Franse snelweg, dan is een gevarendriehoek niet verplicht omdat het gevaarlijk kan zijn om te plaatsen.

2. Veiligheidshesje:

Bij eventuele pech of een ongeluk moet je altijd een veiligheidshesje dragen. Ook overdag bij voldoende licht. Het is zelfs heel verstandig om meerdere veiligheidshesjes in je auto te hebben liggen. Zo kunnen je inzittenden ook een veiligheidshesje aan en is iedereen altijd goed zichtbaar.

3. Alcoholtest:

Ook verplicht in Frankrijk is het hebben van een alcoholtest in de auto. Mocht je toch gecontroleerd worden en je hebt geen alcoholtest dan zul je niet direct beboet worden, maar beter is het om er toch één aan te schaffen voor je naar Parijs trekt.

De tolbadge

Frankrijk kent enkele tolwegen. Voordat je een tolweg oprijdt zul je dan tol moeten betalen. Deze plekken zijn dikwijls een plek waar files ontstaan die in rij staan om aan te sluiten tot het betaalpunt. Wil jij lang wachten voorkomen? Schaf dan een tolbadge aan. Met de tolbadge kun je je tol gewoon elektronisch betalen en kun je gewoon doorrijden. De tolbadge is geldig voor alle tolwegen in Frankrijk en bijkomend voordeel is dat je bij sommige garages en parkeerterreinen ook mee kunt betalen.

Onderweg pauze houden

Onderweg kom je steden tegen om even een pauze te houden:

Compiègne

Even de toerist uithangen kan in het leuke stadje Compiègne. Het stadje heeft ook enkele leuke bezienswaardigheden, zoals het gemeentehuis, een paleis en ook het kasteel van Pierrefonds is er te bezoeken.

Arras

Het stadje Arras moet je eigenlijk eens gezien hebben of eigenlijk de onderkant. Al sinds de 10e eeuw bevindt zich onder Arras een gangenstelsel met krijtgroeven. Dit is heel bijzonder om te zien, dus het loont zeker de moeite om bij de plaatselijke VVV toegangskaarten te halen. Verder zijn in Arras de twee bekende grote plein veel bezocht. Rondom deze pleinen staan mooi historische panden met bijzondere gevels.

Lille

Lille, in het Nederlands ook wel eens Rijsel genoemd ligt net over de grens met België en heeft een aantrekkelijk centrum. Hier kun je goed winkelen en op een terrasje zitten. Ook heeft Lille een groot shoppingcentrum. Lille is ook ideaal om een langere tussenstop te maken en een nachtje te verblijven.

Reims

De stad Reims ligt in het midden van de champagnestreek, dus hier moet je even stoppen om de lokale champagne te proeven. Verder kun je in Reims de Notre Dame bezoeken, een prachtige kathedraal. Ook een bezoekje aan het Franse warenhuis Galeries Lafayette in Reims is de moeite waard.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie